Hlavní obsah

Slovenský novinář našel ve schránce náboj. Pracuje pro stejné médium jako Kuciak

Takhle se na Slovensku protestovalo na konci února při příležitosti druhého výročí vraždy Jána Kuciaka.

Reklama

Slovenský investigativní novinář Peter Sabo našel ve své schránce náboj do pistole. Stalo se to dva roky a čtyři měsíce poté, co na Slovensku došlo k vraždě investigativce Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Článek

„Opravdu bych chtěl věřit tomu, že to byl vtip nějakého dítěte, ale po zkušenostech z doby před dvěma lety vím, že pokud to není vtip, může jít o život,“ napsal ve vyjádření Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk. Média, kde dříve pracoval právě i zavražděný novinář Kuciak.

„Pamatuji si Jána Kuciaka, jak přišel začátkem září roku 2017 do práce s tím, že mu po telefonu vyhrožoval mafián Marian Kočner. Vzpomínám si i na to, jak se tehdejší ministr vnitra Robert Kaliňák posmíval, že Kočner chce dělat vlastně jen to, co my,“ dodává Bárdy. Smrt Kuciaka a jeho snoubenky zahýbala před dvěma lety slovenskou společností, vyústila v masové protesty i veletoče ve vrchních patrech tamní politiky.

Podle šéfredaktora Aktualit je hned několik důvodů, proč by se mohl investigativní datový novinář Sabo stát terčem výhrůžek. Pracoval na textech o drogovém podsvětí v Seredi, kauzách „Dobytkár“ i těch spojených s bývalým ministrem spravedlnosti Gáborem Gálem, píše i o dostavbě elektrárny Mochovce a o zmíněném Marianu Kočnerovi. Ten je obžalovaný za objednávku vraždy Kuciaka, soudní proces s ním a dalšími započal letos v lednu.

Že mu někdo hodil náboj do schránky, zjistil Peter Sabo ve čtvrtek ráno. Okolo deváté o tom informoval Bárdyho. „S jasnými obavami v hlase mi řekl, že ve schránce bytu, kde s manželkou bydlí, našel náboj do pistole. Někdo mu ho tam hodil,“ popsal ve vyjádření Peter Bárdy.

Ví o tom ministr vnitra i šéf policie

Kvůli nálezu ve své schránce vypovídal Sabo na policii. Podle Bárdyho je o tom také informovaný i ministr vnitra Roman Mikulec a šéf slovenské policie Milan Lučanský. „S policií jsme podnikli několik kroků k tomu, abychom ho ochránili,“ uvedl šéfredaktor.

Bárdy ve vyjádření několikrát zopakoval, že se nenechají zastrašit. „Nezastraší nás. Nezastraší Petera Saba ani nikoho z naší redakce. Ani mnoho našich kolegů z jiných redakcí. Ano, v únoru roku 2018 jsme zjistili, že existují lidé, kteří si mohou objednat vraždu i vraždu novináře. Taktéž jsme ale zjistili, že vášeň pro spravedlnost a právní stát, která v nás hoří, nevyhasne, ani když náš chce někdo zastrašit,“ zakončil šéfredaktor.

K incidentu se vyjádřil na Twitteru i Mezinárodní tiskový institut. Slovenskou policii vyzval k okamžitému zahájení vyšetřování. Slovensko si právě kvůli podobným momentům (a zejména kvůli vraždě Jána Kuciaka) v posledních letech pohoršilo ve výsledcích žebříčku svobody tisku. V roce 2019 bylo na 35. místě ze 180 zemí. Nutno ovšem dodat, že Česká republika zaujala až 40. příčku.

Reklama

Doporučované