Hlavní obsah

Slovenský premiér Fico nabídl svou demisi

Slovenský premiér Robert Fico nabídl svou demisi v rámci řešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.

Reklama

Článek

Fico to dnes řekl novinářům. Svou demisi premiér ovšem podmínil tím, že prezident Andrej Kiska, který v souladu s ústavou jmenuje nového premiéra, bude respektovat stávající koalici Směru-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany (SNS) a Mostu-Híd. Demise premiéra podle ústavy znamená pád celé vlády, které do skončení mandátu zůstávají dva roky. Prezidentská kancelář své stanovisko zatím nesdělila.

Po demisi Fica chce stávající koalice pokračovat ve vládnutí, byť nejmenší vládní strana Most-Híd na začátku týdne podmínila své setrvání v koalici dohodou na předčasných volbách.

Fico svou demisi podmínil také tím, že nového premiéra navrhne jeho strana Směr-SD, která volby v roce 2016 vyhrála. Fico uvedl, že pokud hlava státu bude se zmiňovanými podmínkami souhlasit, je připraven podat demisi již ve čtvrtek a představit kandidáta na nového premiéra. Podle medií by se jím mohl stát vicepremiér Peter Pellegrini nebo ministr financí Peter Kažimír.

„Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát od voličů. Je naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a nepředávat stát bez jakéhokoliv důvodu opozičním amatérům a křiklounům,“ řekl Fico. Dodal, že hodlá zůstat předsedou Směru-SD.

Současná koalice stran Směr-SD, Slovenské národní strany a Mostu-Híd má ve 150členné sněmovně 78 poslanců. Spolu s koalicí obvykle hlasují i čtyři nezařazení poslanci. Po demisi Fica by nová vláda musela požádat o vyslovení důvěry.

„Ceníme si rozhodnutí pana premiéra. Myslíme si, že i toto rozhodnutí může přinést uklidnění situace. Nová vláda je novou odpovědností a pokračováním toho, co jsme začali před dvěma lety,“ řekl šéf Mostu-Híd Béla Bugár.

Předseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko využil své vystoupení před novináři i ke kritice opozice, jejichž zástupce označil za „seskupení šílenců“.

Zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb před více než týdnem navrhoval prezident Kiska. Premiér Fico za to hlavu státu obvinil například z mocenských her.

Reklama

Doporučované