Hlavní obsah

Slovenský prezident Kiska dostal zlatou medaili od Masarykovy univerzity. Zemana ani nepozvali

Brífink slovenského prezidenta Kisky po ocenění zlatou medailí od rektora Masarykovy univerzity.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Masarykova univerzita udělila ocenění během oslav 100. výročí.

Článek

Bez českého prezidenta Miloše Zemana, ale s tím slovenským, Andrejem Kiskou. Tak Masarykova univerzita mimo jiné slaví sté narozeniny. Byla založena v roce 1919 na základě rozhodnutí československého Národního shromáždění.

Prezident Kiska přicestoval do Brna na pozvání rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka. V úterý krátce po desáté hodině dopoledne převzal Velkou zlatou medaili. „Je to ocenění pro všechny, kteří se snaží o lepší Slovensko. Přijímám je s veškerou úctou, pokorou a vděkem, stejným hodnotám spjatým s tím nejlepším, co nám přinesla naše první československá republika,” řekl prezident Andrej Kiska na půdě univerzity.

Zároveň ocenil, že v Brně je pohoda a pochválil univerzitu za výuku více než pěti tisíc slovenských studentů. „Nesmíme dovolit zlu, aby porazilo dobro. My všichni, kteří hájíme hodnoty demokracie, musíme zůstat ostražití a aktivní,” vyzval v emotivním projevu slovenský prezident.

Slovenský prezident Kiska dostal zlatou medaili od rektora Masarykovy univerzity

Slovenský prezident Kiska dostal zlatou medaili od rektora Masarykovy univerzity.Video: Seznam, Seznam Zprávy

Ještě předtím jej na právnické fakultě univerzity přivítal rektor Mikuláš Bek. „Mezi nositele této medaile patří například princ z Walesu nebo bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová. Rozhodně nejde o inflační minci, kterou bychom upláceli zahraniční návštěvníky. Jestliže dnes předáváme ocenění, pak jde o vážný projev úcty,” sdělil rektor Bek.

Český prezident Miloš Zeman pozvání nedostal. Bek už dříve sdělil, že není pravděpodobné, že by se změnil Zemanův postoj ke škole. Prezident Beka kvůli dřívějším rozporům přestal zvát na oslavy 28. října na Pražském hradě. Na dotaz, jak prezident vnímá neúčast v Brně, hradní mluvčí Jiří Ovčáček reagoval stručně. „Nijak,” odvětil.

Pondělní slavnostní shromáždění v aule právnické fakulty spojila univerzita s udílením zlatých medailí bývalému rektorovi a dnešnímu předsedovi ODS Petru Fialovi, hudebnímu skladateli Ivu Medkovi, informatikovi Václavu Račanskému a rektoru Univerzity Komenského v Bratislavě Karolu Mičietovi.

Fiala ocenění získal hlavně za zásluhy o rozvoj univerzity v době rektorského působení, Medek za podporu spolupráce s Janáčkovou akademií múzických umění. Botanik Mičieta má zásluhy o rozvoj vztahů mezi univerzitami v Bratislavě a Brně. Račanský vedl v letech 1983 až 2012 univerzitní Ústav výpočetní techniky, za jeho působení MUNI postupně nasazovala do provozu moderní informační technologie a systémy.

Instituce slaví sté výročí sérií různých akcí a projektů. Třeba poštovní známkou s motivem rektorského žezla, speciálními kuličkami z brněnského orloje, televizním dokumentem Otevřená pevnost – 100 let Masarykovy univerzity, originální tramvají i červnovým festivalem MUNI 100. „Bude zakončený ohňostrojem nad Špilberkem v rámci soutěže Ignis Brunensis. Věnovaný bude brněnským univerzitám. Takže bude mít i modrostříbrnou část věnovanou naší škole,“ řekla dříve prorektorka pro vnější vztahy Masarykovy univerzity Hana Svatoňová.

Reklama

Související témata:

Doporučované