Hlavní obsah

Slovenský prezident Kiska odmítl jmenovat novou vládu, kterou nabídla koalice

Andrej Kiska nepřijal návrh vlády od Petera Pellegriniho.Video: Kateřina Vodvářková , Reuters

 

Reklama

Slovenský prezident Andrej Kiska odmítl jmenovat novou vládu ve složení, které mu navrhla současná koalice.

Článek

Andrej Kiska to novinářům řekl po dnešním setkání s dosavadním vicepremiérem Peterem Pellegrinim, jehož minulý týden pověřil sestavením kabinetu. Prezident oznámil, že Pellegriniho požádal, aby mu do tohoto pátku dal nový návrh. Kiska uvedl, že vicepremiéra seznámil se svými výhradami; před novináři přitom pouze naznačil, že má problém s obsazením křesla ministra vnitra.

Pokud má být obnovena důvěra společnosti ve státní instituce, je třeba klást na obsazení vlády vysoké nároky, zdůraznil Kiska.

Tříčlenná koalice se dohodla na vytvoření nového kabinetu po demisi dosavadního premiéra Roberta Fica, který rezignoval minulý týden v zájmu vyřešení politické krize po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Koalice, která má ve sněmovně většinu, navrhovala v 15členném kabinetu změnu na pěti postech; kromě výměny premiéra také nástupce Pellegriniho ve funkci vicepremiéra pro investice a informatizaci a dále nové ministry vnitra, spravedlnosti a kultury.

„Musí (Pellegrini) přesvědčit, že nová vláda přinese změny, které očekáváme. Musí vytvořit stabilní vládu, jejíž obsazení, a to především osoby ministra či ministryně vnitra, dokáže uklidnit napjatou atmosféru ve společnosti,” řekl Kiska.

Koalice do čela resortu vnitra navrhla Jozefa Ráže mladšího, syna známého zpěváka a lídra kapely Elán. Ráž mladší je v současnosti generálním tajemníkem úřadu slovenského ministerstva zdravotnictví.

Nový kabinet by měl podle Kisky přesvědčit veřejnost nejen o tom, že chce vyšetřit vraždu Kuciaka a jeho přítelkyně, ale i podezření na působení organizovaného zločinu, o kterých reportér psal.

V souladu se slovenskou ústavou je na rozhodnutí hlavy státu, koho jmenuje premiérem. Podle tradice se předsedou vlády stává osoba, která se může opřít o většinu ve sněmovně. Na návrh premiéra je pak prezident povinen jmenovat členy kabinetu. Pellegrini zatím novým premiérem jmenován nebyl.

Reklama

Doporučované