Hlavní obsah

Slovenští dopravci chtějí znovu blokovat hranice, protest se dotkne i Česka

Ilustrační foto

Reklama

Původní blokády slovenští autodopravci přerušili 13. ledna poté, co jim premiér Peter Pellegrini pro případ ukončení protestů slíbil jednání. Následně ale návrh na úlevy v silniční dani odmítli.

Článek

Slovenští autodopravci plánují v úterý dopoledne po dvou týdnech obnovit blokády hraničních přechodů s Českem, Polskem a Maďarskem. Oznámil to dnes veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS). Důvodem je skutečnost, že ministerstva dopravy a financí zatím nepřistoupila na požadavky dopravců upravit silniční daň a mýtné. Unie autodopravců Slovenska (UNAS) večer v prohlášení uvedla, že protesty neomezí provoz osobních aut. Zatím není známo, které hraniční přechody dopravci zablokují.

„Pojedeme zpět na hraniční přechody. Takže je to znovu ve stávce,“ řekl RTVS místopředseda UNAS Stanislav Skala. Protesty se tak mají obnovit měsíc před parlamentními volbami na Slovensku.

Původní blokády slovenští autodopravci přerušili 13. ledna poté, co jim premiér Peter Pellegrini pro případ ukončení protestů slíbil jednání. Zástupci UNAS na rozdíl od jiné organizace silničních dopravců Česmad Slovakia při něm návrhy Ministerstva financí na úlevy v silniční dani v hodnotě 29,9 milionu eur (přes 753 milionů korun) odmítli a následně předložili vlastní návrh. Od Ministerstva dopravy navíc UNAS žádá zvýšení slev z mýtného v závislosti na počtu ujetých kilometrů, a to na 18 až 26 procent z nynějších tří až 11 procent. Původně UNAS požadoval pozastavení provozu mýtného systému.

Ministerstvo financí dnes oznámilo, že o dopadech návrhu UNAS na státní rozpočet hodlá ministr Ladislav Kamenický informovat své kolegy na jednání vlády ve středu. Ministerstvo také uvedlo, že není důvod spěchat s příslušnými změnami, protože silniční daň za tento rok bude splatná až v závěru ledna 2021.

Slovenští autodopravci protestovali už před deseti lety, a to kvůli zahájení výběru mýtného za jízdu nákladních aut a autobusů po dálnicích a dalších silnicích. Vláda tehdy částečně ustoupila nákladním autodopravcům a prosadila snížení spotřební daně na naftu.

Reklama

Související témata:

Doporučované