Hlavní obsah

Slovenští kriminalisté zadrželi bývalého prokurátora Dobroslava Trnku

Foto: Profimedia.cz

Dobroslav Trnka.

Reklama

V souvislosti s trestným činem zneužívání pravomocí veřejného činitele zadrželi příslušníci slovenské Národní kriminalistické agentury (NAKA) bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku. Podle informací Denníku N je důvodem rozhovor s bývalým ministrem Jánem Počiatkem o kauze Lemikon. Vyšetřovatelé budou pro Trnku žádat vzetí do vazby.

Článek

Slovenská policie zveřejnila video ze zadržení Dobroslava Trnky. Brzy ráno ho navštívila v jeho domě v Hamuliakovu, kde se Trnka zdržuje od pozastavení výkonu jeho funkce.

Po dnešku má Dobroslav Trnka na krku už druhé obvinění. To první, z prosince, se týká maření spravedlnosti kvůli tomu, že skrýval nahrávky odposlechů z kauzy Gorila. Bývalého generálního prokurátora začala policie stíhat kvůli údajné spolupráci s Marianem Kočnerem.

Podnikatel Marian Kočner stojí u soudu v případu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové.

Podle prezidentky Zuzany Čaputové je zadržení Trnky „přelomovou zprávou“ pro slovenskou spravedlnost. „Aby mohl v justici nastat skutečně očistný proces, potřebujeme znát pravdu. A tu se, věřím, dozvíme ve spravedlivém procesu s panem Trnkou i se všemi dalšími, kteří se s ním na zneužívání spravedlnosti podíleli.“

Zadržení bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky komentovala podle Denníku N i strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviče. „Čas, který mu takto NAKA zbytečně poskytla na zametení stop a dohodnutí postupu se svými zkorumpovanými přáteli, úplně zbytečně komplikuje další procesy vedoucí k uplatnění spravedlnosti.“

Reklama

Doporučované