Hlavní obsah

Slovenští olympionici předbíhali ve frontě na vakcínu, čeští to odmítají

Foto: Profimedia.cz

Na Slovensku se nechalo očkovat v první vlně vakcinace již několik sportovců. Česko nechce předbíhat lékaře.

Reklama

Na Slovensku se v první vlně vakcinace nechalo očkovat několik olympioniků. Český olympijský výbor o možnosti očkování jedná, nechce ale předbíhat zdravotníky a rizikové skupiny. Očkování na olympiádě povinné nebude.

Článek

Na Slovensku se nejdříve objevila zpráva o tom, že se v první vlně vakcinace, ve které se primárně očkují zdravotníci a rizikové skupiny, nechala naočkovat i bývalá tenistka Dominika Cibulková. Na vítězku osmi titulů okruhu WTA se okamžitě snesla vlna kritiky. Následně slovenský server SME zjistil, že očkovat se už nechalo i několik olympioniků.

K jedním z nich patří například člen reprezentačního čtyřkajaku Erik Vlček, který serveru SME řekl, že očkování v první vlně jemu a jeho kolegům zajistila vláda. „Přednostní očkování nám zajistilo ministerstvo vnitra, protože jsme členové Sportovního centra policie. Příští měsíc chceme odcestovat na soustředění v Kalifornii, které je pro nás v přípravě na olympijské hry v Tokiu klíčové. Vakcína zvyšuje naše šance na úspěch. Kdyby teď kdokoli z nás na měsíc vypadl z přípravy, znamenalo by to komplikace,“ odůvodnil kajakář brzké očkování.

Žádost o předčasné očkování svých sportovců podal slovenský olympijský výbor. „Obrátili jsme se 22. prosince na ministerstvo zdravotnictví se žádostí, zda by naši elitní sportovci připravující se na olympijské hry mohli být očkováni v některé z prvních vln vakcinace,“ vysvětlil pro server SME sportovní ředitel Slovenského olympijského a sportovního výboru Roman Buček.

Buček slovenskému serveru zároveň sdělil, že podobně postupují i zahraniční výbory, konkrétně jmenoval ten český. „Vnímáme samozřejmě etické otázky a určitě nechceme, aby těch dvě stě vakcín někde někomu chybělo. Víme ale, že podobně postupují i jiné národní olympijské výbory, například český,“ citoval server SME sportovního ředitele slovenského výboru.

Seznam Zprávy se tak s tímto tvrzením obrátily přímo na Český olympijský výbor. Vedení českých olympioniků skutečnost, že by se již některý ze sportovců nechal očkovat, vyvrátilo. „Nevíme o nikom, kdo by byl přednostně očkovaný, a ani to nechceme. Jsme v kontaktu s Národní sportovní agenturou a Ministerstvem zdravotnictví a o vakcínách pro sportovce intenzivně jednáme. Budeme podporovat očkování sportovců, ale rozhodně si uvědomujeme, že přednost mají zdravotníci a riziková skupina,“ vyjádřil se pro Seznam Zprávy za Český olympijský výbor ředitel komunikace Tibor Alföldi.

Český olympijský výbor zároveň potvrdil, že očkování nebude podmínkou pro povolení startu na letních olympijských hrách v japonském Tokiu, které začínají 23. července. „Očkování nebude povinné, to se stát nemůže. Takové vyjádření máme i od Mezinárodního olympijského výboru,“ řekl Tibor Alföldi.

Ředitel komunikace ČOV ale zmínil, že vedení českých olympioniků počítá s tím, že očkování může mít pro sportovce i jiné výhody než jen primárně ochranu zdraví. „Jsme si vědomi, že očkování může znamenat určité výhody, zejména při cestování, takže ho budeme podporovat,“ odpověděl na dotaz Seznam Zpráv Alföldi.

Hned několik olympioniků o očkování již samo projevilo zájem. „Někteří sportovci chtějí, jiní zase ne. Zatím sbíráme jména, která by měla zájem. Jde hlavně o načasování očkování, které musí proběhnout několik týdnů dopředu. Některé čeká ještě kvalifikace a budou muset cestovat po světě, proto se o očkování zajímají předběžně,“ uvedl Ředitel komunikace ČOV.

Reklama

Doporučované