Hlavní obsah

Slovinsko: Připravte se na dlouhé kontroly. Roušky budete potřebovat

Foto: Profimedia.cz

Bledské jezero ve Slovinsku.

Reklama

Za nepravdivé čestné prohlášení, že člověk nepobýval v posledních 14 dnech v Moravskoslezkém kraji, hrozí ve Slovinsku trestní stíhaní. Slovinci jsou schopni si to ověřit, říká ve Výzvě velvyslanec v Lublani Juraj Chmiel.

Článek

Nestíháte číst? Poslechněte si audioverzi rozhovoru.

Slovinsko znovu začalo vítat Čechy a naši zemi s výjimkou Moravskoslezského kraje považuje opět za bezpečnou. Čeští občané mohou do Slovinska vstoupit pouze na vybraných hraničních přechodech. Nečeká už ve Slovinsku na české turisty žádné překvapení?

Těžko říct. To překvapení je všude ve světě, protože někde se situace zlepšuje, někde se zhoršuje, takže je třeba v tomto případě sledovat naše webové stránky, protože my se snažíme aktualizovat informace okamžitě, jak je dostaneme.

Pojďme probrat tedy ty konkrétní situace. Co když do Slovinska míří turista z Moravskoslezského kraje, který není na tom zeleném semaforu bezpečnosti?

Turista ať je na zeleném nebo žlutém seznamu, nesmí vykazovat příznaky onemocnění. Nebo pokud se cítí špatně, tak by měl zůstat doma, to je první věc. Druhá věc, musí jet jenom přes vyhrazené hraniční přechody, to je taky velice důležité, například při cestě z Rakouska nebo do Rakouska jsou to jen 3 přechody, 2 dálniční a 1 silniční. Máme to na webových stránkách.

U tranzitu není problém, jestli je občan na zeleném nebo na žlutém seznamu, tam je to v pořádku. Všichni musí ale dodržet jednu věc, tedy do 12 hodin od vjezdu musí opustit Slovinsko. Pro autobusy je to trošičku jiné, tam jsou určitá omezení, není už třeba mít rozestupy, ale případně, pokud by autobus musel zastavit z nějakých fyziologických důvodů cestujícího nebo řidiče, tak z autobusu může najednou vystoupit jen 5 lidí a musí mít roušky. Až se těch pět lidí vrátí do autobusu, tak dalších pět může vystoupit. Na to, prosím, aby všichni dávali pozor, protože to je kontrolované.

A pak máme ještě veřejnou dopravu, vlaky, autobusy. Tam je možné cestovat i přestupovat v zemi, ale za podmínky, že cestující má navazující lístek a nebude v zemi déle než 12 hodin a nesmí opustit nádraží. Takže na to je taky třeba dbát, ale dá se to udělat, že třeba se přijede do Rakouska, z Rakouska zas do Slovinska, další vlak může pokračovat dál. RegioJet má trošku jiný režim, ten vlastně projíždí celým územím Slovinska, takže tam není problém.

A pokud v zemi budou turisté zůstávat?

Češi ze zelené zóny můžou absolutně bez problémů. Slovinci nás stáhli z toho seznamu, takže vlastně od úterý už můžou Češi, kteří nejsou z Moravskoslezského kraje, cestovat bez problémů. A teď jsme u toho nejdůležitějšího, a to jsou čeští občané, kteří jsou z Moravskoslezského kraje. To první pravidlo na tom žlutém seznamu nadále platí. Je to tedy ubytování rezervováno do 3. 7. a test PCR platný 36 hodin od vystavení, v takovém případě mohou přijet. Jsou tam i další výjimky, těch je 15, ale většinou se to cestovatelů, kteří jsou teď ve většině, netýká.

V úterý se nám povedlo vyjednat se slovinským ministerstvem vnitra ještě jinou možnost výjimky. Tedy, pokud má cestovatel vyznačený trvalý pobyt či doklad vydaný na území Moravskoslezského kraje, to se týká zejména pasů v tomhle případě, a chtěl by přijet, tak potřebuje čestné prohlášení, že nepobýval v Moravskoslezském kraji. Vzor je na našich webových stránkách. Je to kvůli tomu, že řada lidí, kteří mají trvalé bydliště v Moravskoslezském kraji, tam už nebyli dlouhou dobu, protože bydlí například v Praze. Takže my jsme se snažili se Slovinci najít co nejlepší model, ať naši cestovatelé jsou co nejméně omezení. Bohužel ti, co mají trvalé bydliště v Moravskoslezském kraji a pobývají tam i v současnosti, musí splnit ty podmínky, které jsou dané na výjimku z karantény, nebo musí do karantény, nebo nemůžou cestovat vůbec. A tady bych chtěl upozornit na jednu důležitou věc, kterou nám řekli Slovinci. Několikrát nás to upozorňovali. Pokud někdo podepíše nepravdivé čestné prohlášení, tak mu hrozí trestní stíhání. Slovinci jsou schopni to ověřit díky přeshraniční spolupráci, takže tam bych opravdu na všechny chtěl apelovat, aby se nepokoušeli si napsat, že třeba nebyli v Moravskoslezském kraji a jsou tam. Tím by si způsobili problémy sami sobě, ale i nám i dalším českým občanům, kteří tam cestují, protože bychom se velice rychle mohli ocitnout zase ze zeleného na žlutém seznamu.

Ze Slovinska do Chorvatska na dovolenou ano, opačně ale ne

Jak to bude, pokud Češi si nakombinují dovolenou ve Slovinsku i Chorvatsku?

Víme, že řada lidí ráda tráví třeba pár dní ve Slovinsku, pak přejede do Chorvatska. To je možné u občanů, kteří jsou z krajů, které jsou na zeleném seznamu. Není to ale možné opačně, protože Chorvatsko je na žlutém seznamu pro Slovinsko, takže pokud někdo tráví dovolenou pět dnů v Chorvatsku a chtěl by ještě strávit pár dní ve Slovinsku, musel by jít do karantény, pokud tedy by nespadal do výjimky, že si už před 3. 7. rezervoval hotel a zároveň má u sebe platný PCR test.

Na co se mají potom připravit čeští turisté přímo ve Slovinsku? Chodí tam nějaké namátkové kontroly, měli by s sebou mít roušky?

Slovinsko v současné době zpřísňuje, protože výskyt pozitivně testovaných lidí na koronavirus se zvyšuje. Slovinsko má pětkrát méně obyvatel než my, když si vezmeme, že za posledních pár dnů, například v úterý, bylo 24 pozitivně testovaných, v sobotu bylo 40, vynásobíme to pěti, tak vidíme, že ta čísla dokonce někdy už převyšují i naše čísla. Takže například je už povinnost zase nosit roušky v obchodech, je povinnost nosit roušky v dalších uzavřených veřejných prostranstvích. Zpřísňují se podmínky pro restaurace, už se nemůže například dál scházet pět set lidí, ale maximálně 50 lidí. Takže opět je třeba sledovat naše webové stránky. Většinou se tedy lidé nakazili z importu ze zahraničí, proto Slovinci zpřísňují podmínky. Zejména na své jižní hranici, tak tam je třeba počítat s tím, že to může být ještě přísnější.

Nedohodli se politici, šlo o přepočet epidemiologů

Byl to pro vás šok, když se Česko minulý pátek ocitlo právě na seznamu zemí, kde pro příchozí měla platit buď čtrnáctidenní karanténa, nebo povinnost mít negativní test na koronavirus?

Pro nás byl hlavně šok, jakým způsobem jsme se to dozvěděli. Ta čísla byla už u nás taková na hraně, ale ani Francie a my, protože u těch Chorvatů už se to předpokládalo, jsme netušili, že to přijde tak rychle. Zkrátka epidemiologové rozhodli, že už jsme nad tou pomyslnou čárou deseti a dali nás spolu s Francií do karantény, jenže pak nastala jednání z naší strany, volal například pan premiér Babiš, volal pan ministr Petříček. Já jsem se hodně angažoval ve vysvětlování, my jsme to už vysvětlovali slovinské straně předtím, že u nás je to vlastně jenom lokální problém Karvinska. Slovinci to pak rozšířili na celý Moravskoslezský kraj a v průběhu tří dnů se nám povedlo částečně zvrátit rozhodnutí tím, že nás, ale taky Francouze Slovinci dali na seznam. Ale nebylo to tím, že by se zkrátka politici rozhodli, ale epidemiologové to opět přepočítali. Vyňali z toho, například v případě České republiky Karvinsko a tam jsme se dostali na přijatelnou úroveň pro slovinskou stranu, takže na zasedání vlády bylo rozhodnuto, že se velká část Česka vrací do zeleného seznamu. A pak začalo vyjednávání, jakým způsobem se budou prokazovat lidi z Moravskoslezského kraje a čeští občané. V této souvislosti je třeba ještě jednou zdůraznit, že cestovatelé se musí připravit na velice dlouhé kontroly a na dlouhé zdržení na hraničních přechodech, protože každá země si kontroluje svoje. Například Slovinci při výjezdu do Chorvatska kontrolují méně, ale tam kontrolují Chorvati. Při cestě zpátky je to opačně. Například do Rakouska je to ten stejný problém, že při cestě do Slovinska kontrolují hlavně Slovinci, při cestě do Rakouska budou kontrolovat ve zvýšené míře rakouští policisté.

Někteří lidé už ale v té době, kdy Česko vypadlo ze seznamu bezpečných zemí, do Slovinska vyráželi nebo tam měli zamluvenou dovolenou. Kolik Čechů se v této souvislosti na vás obrátilo? Znám i případ rodiny, která si narychlo musela zařizovat drahé testy, kde byla i přirážka za to, že dostali výsledek do 36 hodin. Pak se ale ukázalo, že tady ty testy nakonec nepotřebují.

To je právě bohužel problém, který my jsme nebyli schopni v žádném případě nějak ovlivnit. My jsme jednali hlavně se slovinskou stranou, jak ty testy platí. Jestli platí 36 hodin od testování nebo 36 hodin od vystavení certifikátů. Mně se to pak povedlo přímo s ministrem vnitra vyjasnit, že stačí tedy 36 hodin od vydání certifikátu, protože jsem mu říkal, že u nás nelze bez těch přirážek a problémů testy tak rychle získat. Nicméně, bohužel pár lidí mělo problémy. My víme o deseti, kteří se nám ozvali, co mají dělat, jestli by se nedala udělat nějaká výjimka.

Řada z nich to vyřešila tak, že zkrátka narychlo odjela v pátek, protože to bylo známé od poledních hodin, takže skočili do auta, noc asi trávili někde mimo ubytovacího zařízení, pokud tedy někde měli rezervaci, nebo šli už dříve do kempu. Takže víme o desítkách lidí, kteří to vyřešili takhle. Řada lidí se okamžitě pustila do testování a říkám, je mi líto, ale zase na druhé straně se nám povedlo většinu České republiky dostat z toho žlutého seznamu. Samozřejmě, nechci strašit, nechci zas vyvolávat paniku, ale i Slovinci nám řekli, že pokud se situace u nás bude zhoršovat, nebudou jenom lokální hotsporty, ale začne se to z těch hotspotů šířit, tak samozřejmě nás vrátí zpět na žlutý seznam. Od teď je velká diskuze ve Slovinsku, zda Chorvatsko dokonce nesklouzne na červený seznam. Tam vytýkají Chorvatsku, že má strašně málo testovaných, Chorvati mají o čtvrtinu méně testů než Slovinci. A přitom tam je dvojnásobný počet obyvatel. Slovinci ale taky mají docela problém s testováním, rádi by do podzimu udělali 2500 testů denně. Včera měli rekord 1607 testů, což také není velký počet.

Foto: Profimedia.cz

Juraj Chmiel je velvyslancem ČR ve Slovinsku.

Reklama

Doporučované