Hlavní obsah

Slovinsko zvažuje „karanténu pro mladé“, příbývá případů z chorvatských klubů

Foto: Profimedia.cz

Slovinsko zvažuje uvalení povinné karantény na lidi ve věku 15 až 35 let.

Reklama

Rakousko zpřísňuje kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Slovinsko uvažuje o zavedení „karantény pro mladé“, přibývá totiž případů nákazy, které mají původ v chorvatských nočních barech.

Článek

Rakousko zpřísňuje kontroly na hranicích se čtyřmi státy, změny se dotknou Slovenska

Rakouské ministerstvo zdravotnictví nařídilo zpřísnit zdravotní kontroly na hranicích se Slovenskem, Itálií, Slovinskem a Maďarskem. Informovala o tom dnes agentura APA, podle které výnos zveřejnilo ministerstvo v registru již v pátek. V Rakousku v posledních dnech roste počet nakažených koronavirem. V mnoha případech se přitom lidé infikovali na dovolené v zahraničí.

Ministerstvo ve výnosu nařídilo, aby se kontroly na hranicích se čtyřmi sousedními zeměmi „posílily masivně“. Důvodem k vydání opatření je snaha zabránit šíření viru SARS-CoV-2. Dalších čtyř rakouských sousedů - Česka, Německa, Švýcarska a Lichtenštejnska, se opatření netýká.

Zdravotnické kontroly jsou zaměřené na Rakušany, kteří se vrací do vlasti po dovolené. V Rakousku v posledních dnech začal stoupat počet lidí, kteří se koronavirem nakazili právě v zahraničí. Od pondělí kvůli tomu na seznam rizikových zemí přibude Chorvatsko. K posílení zdravotnických kontrol na hranicích v sobotu vyzval také kancléř Sebastian Kurz.

Slovinsko zvažuje zavedení „karantény pro mladé“, přibývá případů z chorvatských večírků

Slovinští epidemiologové by mohli příští týden vládě navrhnout uvalení karantény pouze na mladší populaci, uvedl ředitel Slovinského institutu veřejného zdraví (NIJZ) Milan Krek. V rozhovoru se slovinskou zpravodajskou agenturou STA Krek uvedl, že existují dvě možnosti. Zařazení Chorvatska na tzv. „červený seznam“ rizikových zemí, nebo uvalení povinné karantény pouze pro lidi ve věku 15 až 35 let, kteří patří mezi zdaleka nejvíce nakaženou skupinu obyvatelstva.

Podle NIJZ bylo z Chorvatska do Slovinska od začátku června do 12. srpna přivezeno 70 případů infekce. „Zjistili jsme, že zdroje infekce Chorvatů i našich občanů jsou stejná místa, noční kluby. Proto vítám rozhodnutí Chorvatska je dočasně uzavřít,“ cituje Kreka server The Dubrovnik Times.

Podle Kreka je zavedení karantény pro lidi přicházející do Slovinska z Chorvatska „otevřená možnost“. „Pokud se nárůst počtu dovezených případů nezastaví, budeme muset znovu zavést karanténu,“ uvedl Krek. Podle Kreka bylo ve Slovinsku ve čtvrtek potvrzeno 22 importovaných případů z Chorvatska a 20 z nich pochází z oblíbeného letoviska Zrče na ostrově Pag.

Jako hlavní důvod nárůstu počtu infekcí původem z Chorvatska vidí Krek ve struktuře hostů, kteří se vracejí ze sousední země. Oproti první části léta míří do Chorvatska mladí lidé, kteří podle něj nerespektují opatření slovinských a chorvatských epidemiologů a navštěvují noční kluby a večírky. „Kdyby všichni dělali, co mají, byli bychom na epidemiologicky ‚bezpečné straně‘, pokud si z nás ale někdo dělá legraci, máme problém a každého pak musí po návratu čekat karanténa,“ řekl Krek. Krek říká, že doufá, že „Chorvatsko udělá vše pro to, aby lidem zabránilo v pořádání večírků“.

„Láska není turismus“. Shledání mezinárodních párů už pomohlo deset států EU

Hraniční omezení Evropské unie z důvodu pandemie rozdělila některé páry. Minulý týden požádala Evropská komise všech 27 členských zemí o otevření hranic těmto párům, a zatím jich reagovalo deset včetně České republiky. Kampaň na sociálních sítích s hashtagy #LoveIsNotTourism a #LoveIsEssential tlačí ostatní země EU, aby se připojily ke zmíněné desítce států.

Většina států, mezi nimiž je i Česká republika, vyžaduje doklad o vztahu, například společný účet nebo rodný list společného dítěte. Švýcarsko například podle serveru USA Today  vyžaduje důkazy o vztahu jako dopisy, e-maily, společné fotky nebo razítka v cestovním pasu. K nejpřísnějším státům patří Nizozemsko, které partnerům z nesezdaných párů umožňuje pouze 90denní návštěvu. Naopak nejmírnější opatření panují ve Finsku, kde k vpuštění do země stačí pouze slovní prohlášení o vztahu.

Reklama

Související témata:

Doporučované