Hlavní obsah

Slovo, které Biden nedokáže vyslovit. Právo na potrat je v USA v ohrožení

Foto: Profimedia.cz

Šéf Bílého domu i jeho mluvčí Jen Psakiová od nástupu do vlády používají různé, často eufemistické kličky, jak se slovu „potrat“ vyhnout.

Reklama

Nejvyšší soud v USA se chystá projednat případ o zákazu potratů v Mississippi. Do ohrožení se tak podle některých dostává i samotné právo na potrat, které Američankám přisoudil precedens Roe vs. Wade z roku 1973.

Článek

Svůj záměr oznámil Nejvyšší soud, kde mají nyní převahu konzervativci, minulý týden. Američtí aktivisté jsou nyní podle listu The New York Times znepokojeni tím, že se prezident Joe Biden k potenciálnímu ohrožení práva na přerušení těhotenství nevyjadřuje.

Respektive nejde o to, že by se Biden k tématu vyloženě nevyjadřoval nebo že by neučinil žádné kroky. Prezident od počátku svého nástupu do Bílého domu ovšem ani jednou nevyslovil slovo „abortion“, tedy potrat či interrupce. Jeho mlčení ostatně sleduje i webová stránka Did Biden Say Abortion Yet? (Řekl už Biden slovo potrat?). Ke 127. dni prezidenta ve funkci na stránce stále visí stejná odpověď – NE.

Šéf Bílého domu i jeho mluvčí Jen Psakiová od nástupu do vlády používají různé, často eufemistické kličky, jak se slovu vyhnout. Namátkou to je například „ochrana přístupu k ženskému zdraví“, „ženská základní práva“ či „právo na výběr“. I u příležitosti 48. výročí rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu Roe vs. Wade, které ženám přiznalo právo na potrat, se Bílý dům vyjádřil pro „hájení reprodukčního zdraví“.

„Pokud není schopný říct to slovo, bude mít problém i s tím, zařídit, aby lidé, kterých se to nejvíce dotýká, dostali péči a ochranu, jež potřebují,“ uvedla pro NYT Renee Bracey Shermanová, aktivistka a autorka zmiňované webové stránky. „Takhle podle mě nejedná šampion. Nejedná takhle někdo, kdo se doopravdy snaží tu být pro lidi, co potřebují potraty.“

Co se týče kroků, které Biden za oněch více než 100 dní ve funkci učinil, týkají se zejména zvrácení rozhodnutí jeho republikánského předchůdce Donalda Trumpa. Zrušil tedy například omezení financování nevládní organizace Planned Parenthood. Zařídil také, aby se v době pandemie mohly takzvané potratové pilulky zasílat poštou.

Foto: Did Biden Say Abortion Yet

Řekl už Biden slovo potrat? - NE.

„Potřebujeme odvážného, transformačního lídra“

Aktivisté se obávají, že by to, že Bidenovi není téma v osobní rovině příjemné, mohlo držet Demokratickou stranu zpátky od hlasitější, ofenzivnější reakce. Ať už prostřednictvím politických kroků, či využitím právě prezidentského mandátu.

„Co od prezidenta Bidena potřebujeme, je, aby byl odvážným a transformačním lídrem. To jsme u něj zatím ale neviděli,“ podotkla viceprezidentka Národního centra pro ženské právo Gretchen Borcheltová. „Nepodobá se to dobám, kdy byl viceprezident, zatím jsme od nynější administrativy necítili potřebu uznat naléhavost této otázky,“ dodala.

Foto: Profimedia.cz

Téma potratů je v USA odvěké – fotografie z protestů za právo na potrat v roce 1992.

Už při prezidentské kampani bylo evidentní, že potraty nejsou Bidenovo téma, píše server Politico. Zatímco jeho demokratičtí rivalové – senátorka Elizabeth Warrenová, nynější viceprezidentka Kamala Harrisová i další – chtěli potratovou politiku jasně posunout, Biden se držel spíše zpátky. Slíbil nicméně, že rozhodnutí Roe vs. Wade zahrne do federálního zákona.

Červené státy omezují právo na potrat

Minulý týden ohlásil Nejvyšší soud s převahou konzervativních soudců, že na podzim projedná případ státu Mississippi, který se před 3 lety pokusil prosadit zákon, jenž zakazoval přerušit těhotenství po 15. týdnu. S výjimkou případů, kdy by byl v ohrožení život matky či by hrozilo poškození plodu. V tuto chvíli je možné v tomto americkém státě podstoupit interrupci až do 20. týdne těhotenství.

Právo na potrat je v Americe dlouhodobě citlivé téma. Mnoho států s republikány v čele se snaží toto právo pozměnit a zmenšit. Jako například texaský guvernér Greg Abbott, který minulý týden podepsal návrh zákona, jenž omezuje možnost legálně provést potrat na období, kdy mnoho žen ještě ani neví, že jsou těhotné. Potrat se tedy v Texasu může provést do momentu, kdy lze plodu detekovat srdeční tep, což může být už v šestém týdnu těhotenství, píše veřejnoprávní NPR.

S blížícími se volbami do amerického Kongresu, které se konají v polovině prezidentského období a spadají na podzim příštího roku, se tedy zdá, že z práva na potrat bude opět hlasité politické téma. Progresivní kolegové prezidenta z Demokratické strany nyní žádají, aby se Biden k otázce vyjádřil. A vykreslil, jak křehké právo na přerušení těhotenství nejen ochrání, ale posune na vyšší úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

„Říct, že chce kodifikovat nebo zachránit Roe vs. Wade nestačí. Potřebujeme od Bidena obsáhlý plán a vizi pro přístup k potratům v této zemi. Musí přijít na to, co může udělat v rámci své administrativy a jaký tlak může vyvinout na Kongres,“ shrnula pro Politico spolupředsedkyně organizace All* Above All Destiny Lopezová.

Reklama

Související témata:

Doporučované