Hlavní obsah

Slovo proti slovu. Princ Andrew se pustil do úřadů v USA, ty mu to vrátily

Foto: Profimedia.cz

Princ Andrew v pondělí vydal první veřejné prohlášení po několika měsících.

Reklama

Tvrzení proti tvrzení. V takovém bodě je momentálně spor mezi princem Andrewem a americkým resortem spravedlnosti. Nemohou se totiž shodnout na tom, kdo vlastně ve vyšetřování případu Jeffreyho Epsteina nechce spolupracovat.

Článek

Princ Andrew se prostřednictvím londýnské advokátní kanceláře Blackfords ostře pustil do ministerstva spravedlnosti s tím, že letos odmítlo tři šlechticovy nabídky na (dobrovolnou) spolupráci. A výroky úřadu, který tvrdí, že s ním vévoda nechce spolupracovat, odsoudil jako nevhodné. Advokáti také v textu podle Guardianu poznamenali, že je ministerstvo ubezpečilo, že se na vévodu z Yorku v rámci Epsteinova vyšetřování nezacílili, potřebují ho jako svědka.

Firma v pondělním dvoustránkovém vyjádření podle listu The Guardian úřad obvinila z toho, že klame veřejnost a v procesu vyšetřování porušuje svá vlastní pravidla důvěrnosti. A to, když ministerstvo prohlásilo, že „vévoda vůbec nespolupracuje“. „Tím, že tak učinilo, vyhledává spíše publicitu, než aby nabídnutou pomoc přijalo,“ píše se v dokumentu.

Podle britského listu The Times vyšlo navíc najevo, že američtí úředníci podali žádost o vzájemnou pomoc na britské ministerstvo vnitra. To by mohlo vést k tomu, že bude vévoda vypovídat pod přísahou u soudu první instance. I tento únik informací označil zdroj britského listu The Times z princova právního týmu za „mimořádné porušení důvěrnosti“.

Na televizi Fox News se k věci vyjádřil i americký generální prokurátor William Barr. Uvedl, že není v plánu žádat Británii o vydání šlechtice. „Nemyslím si, že se jedná o otázku jeho vydání. Myslím, že je to pouze otázka toho, aby podal nějaké důkazy,“ uvedl Barr.

Vztah s Epsteinem? „Velmi užitečný“

Do kauzy finančníka Jeffreyho Epsteina, kterého americké úřady zatkly loni v červenci kvůli obvinění ze sexuálního zneužívání mladistvých dívek a jenž se na začátku srpna ještě předtím, než stanul u soudu, oběsil ve vězeňské cele, se princ Andrew zapletl jako jeden z těch, kteří měli mít sex se sedmnáctiletou dívkou. Tou měla být Virginia Giuffreová, jedna z údajných obětí zesnulého, jež tvrdí, že ji Epstein princovi k pohlavnímu styku „poskytl“.

Obvinění princ kategoricky odmítl a řekl, že nikdy nebyl svědkem (a ani finančníka nepodezíral z) jednání, které nakonec vedlo k jeho zatčení. A o svém vztahu k Epsteinovi vévoda mluvil i v osudovém listopadovém rozhovoru s Emily Maitlisovou na BBC – interview mělo ale na princovu pověst spíše negativní dopad a on poté oznámil, že se stahuje z veřejného života.

Foto: Profimedia.cz

Kauza, do které je princ Andrew zapletený, se stala předmětem mnoha televizních debat. V pozadí je fotografie vévody z Yorku s Virginií Giuffreovou, nyní Robertsovou. Princ Andrew její pravost odmítl.

V rozhovoru princ Andrew například řekl, že kontaktu s Epsteinem nelituje. Byl pro něj totiž kvůli lidem, jež potkal, i získaným zkušenostem „velmi užitečný“. O pár dní později – poté, co se na něj snesla kritika z americké i britské strany – vydal na stránkách královské rodiny prohlášení. „I nadále jednoznačně lituji svého neuváženého spojení s Jeffreym Epsteinem,“ píše se v textu.

„Po jeho sebevraždě zůstalo spoustu nezodpovězených otázek, zejména pro jeho oběti. A já hluboce soucítím s každým, koho to ovlivnilo a kdo to potřebuje nějakým způsobem uzavřít. Nezbývá než doufat, že si budou časem moci své životy znovu vybudovat,“ vyjádřil se princ. „Samozřejmě jsem případně ochotný pomoci příslušnému orgánu pro vymáhání práva s vyšetřováním,“ dodal v prohlášení z 20. listopadu.

Prokuratura z New Yorku si stěžuje od začátku roku

K žádnému posunu ale od té doby nedošlo. A proti nynějšímu tvrzení prince Andrewa a jeho právních zástupců teď stojí tvrzení amerického úřadu. Například prokurátor Geoffrey Berman, který zastupuje okrsek na jižním cípu státu New York, veřejně prohlásil, že se vévoda snaží sám sebe vykreslit jako „dychtivého a ochotného spolupracovat“.

Na to, že mladší bratr prince Charlese nespolupracuje, si prokuratura ostatně stěžovala už na začátku roku. A v březnu pak Berman uvedl, že vévoda na spolupráci s americkými vyšetřovateli zcela zanevřel. Právě tato dvě vyjádření londýnská advokátní firma v pondělním vyjádření napadla s tím, že nejsou pravdivá a že jimi úřad porušuje svá vlastní pravidla důvěrnosti. I přes tato prohlášení ale podle právních zástupců prince Andrewa jednání o výpovědi pokračovala.

Prokurátor Berman si ale stojí za svým. „Princ svou výpověď federálním úřadům neposkytl, opakovaně odmítl naši žádost o domluvení termínu takové výpovědi a téměř před čtyřmi měsíci nás – skrz stejného právního zástupce, přes kterého vyšlo dnešní vyjádření – informoval, že se takového rozhovoru nezúčastní,“ uvedl v pondělí podle listu The Guardian prokurátor z New Yorku.

Podle zdroje Timesů z advokátní kanceláře Blackfords za postojem amerických úřadů může být i „taktika rozptýlení pozornosti“. Tu údajně chtějí prokurátoři odvést od rostoucí kritiky kvůli původní dohodě s Epsteinem, k níž došlo u floridského soudu před více než 10 lety. Finančník se v roce 2008 přiznal k nabízení nezletilých dívek k sexuálním službám, za což si odseděl celkem 18 měsíců za mřížemi. Ve vězení tehdy mohl podle televize CNBC dělat svou práci a trávil většinu času v soukromé části věznice. Rozhovor pro BBC v listopadu se točil i kolem toho, proč se princ Andrew s Epsteinem viděl i v roce 2010 poté, co si finančník svůj trest odseděl. Vévoda uvedl jako důvod to, že chtěl s Epsteinem „ukončit přátelství z očí do očí“.

„Oběti si zaslouží pravdu“

Ke slovní přestřelce se vyjádřila i právní zástupkyně několika Epsteinových údajných obětí, která prince Andrewa vyzvala k tomu, aby vypovídal pod přísahou a prostě řekl pravdu. Přiznala také, že zatímco vyjádření vévody v ní vzbuzuje podezření, z prokurátora takový pocit nemá.

„Neměly by v tom být žádné podmínky, žádné odklady, mělo by to být transparentní, oběti si zaslouží pravdu. Je to pro ně velmi bolestivé,“ dodala Gloria Allredová podle deníku The Times.

Podle někdejšího tiskového tajemníka Buckinghamského paláce Dickieho Arbitera je střet mezi princem Andrewem a americkým úřadem mimořádný. Zatímco resort spravedlnosti podle něj nemá v tomto případě co ztratit, vévoda z Yorku „může ztratit úplně všechno“.

Reklama

Doporučované