Hlavní obsah

Složka od primátora způsobila pád manažera. A pak vznikla první trhlina v pražské koalici

V pražské koalici řeší spor kvůli jmenování svých zástupců do městských firem.

Reklama

Primátor Zdeněk Hřib předal šéfovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi dokumenty, podle kterých vedení dopravního podniku prověřuje policie.

Článek

Pražská koalice řeší pár měsíců po svém jmenování první větší komplikace.

Politikům, kteří sedí ve vedení hlavního města za Spojené síly pro Prahu, se přestává líbit, že jim Piráti opakovaně odmítli podpořit jejich zástupce do městských firem.

Minimálně dvakrát se kvůli tomu v posledních dnech již setkaly špičky koalice. Střet zatím vyústil v to, že představenstvo dopravního podniku opustí Filip Tulák. K němu měli Piráti výhradu už zhruba před měsícem, když byl do vedení zástupci nové koalice jmenován.

„Nechceme, aby za nás v městských firmách byli lidé, kteří jsou zpochybňováni,“ řekl Seznamu šéf pražských zastupitelů za Spojené síly pro Prahu a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, proč se nakonec s Tulákem dohodli na odchodu.

Kdo vlastně je a co si myslí muž, který řídí hlavní město?Video: Václav Dolejší

K odchodu Tuláka z vedení dopravního podniku došlo přitom poté, co se Pospíšil na konci minulého týdne setkal s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti).

Hřib podle informací Seznamu předal Pospíšilovi dokumenty, které v posledních dnech získal. Uvádělo se v nich mimo jiné to, že se policie zabývá trestními oznámeními, která byla podána na vedení dopravního podniku.

A to včetně Tuláka. Ten jakákoliv nařčení odmítl. I když nebyl obviněn, nabídl takzvaně svou funkci k dispozici. „Nehodlám být třecím bodem koalice,“ řekl Tulák.

Primátor Hřib uvedl, že byli od počátku proti jeho jmenování. „Je lepší, když se pan Tulák očistí, ale mimo orgány dopravního podniku,“ doplnil Pospíšil.

To, že zástupci Pirátů opakovaně nesouhlasili se jmenováním lidí navržených koaličním partnerem, se ale politikům ze Spojených sil pro Prahu nelíbí. „Určitý problém to je,“ říká Jiří Pospíšil.

A podobně mluví náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který v rámci koalice Spojených sil reprezentuje Starosty. „Problém to každopádně je. Je třeba si uvědomit, že naše rozhodování nedopadá na nějaká anonymní ‚křesla‘ ve společnostech, ale na konkrétní lidi,“ prohlásil Hlubuček.

Naopak lídr Prahy sobě Jan Čižinský to za větší komplikace nepovažuje. Hlubuček také nabízí řešení. Uvedl, že lidé v koalici spolu musí více mluvit a některá jména do městských firem lépe vybírat.

S tím souhlasí i Piráti. „Jak mandáty v dozorčích radách, tak v představenstvech by měly být obsazovány skutečnými odborníky,“ řekla šéfka zastupitelů za Piráty Michaela Krausová.

Předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Pavel Cyprich

Dalším jménem, kvůli němuž se koalice pře, je Jan Šurovský. Stejně jako Tulák byl před zhruba měsícem jmenován do představenstva dopravního podniku.

Zástupci Pirátů v dozorčí radě pro Šurovského, kterého nominovala Praha sobě, tehdy stejně jako pro Tuláka nehlasovali. A Šurovský nejspíše v nejbližší době představenstvo dopravního podniku opustí. Měl by řešit jen provoz tramvají v Praze.

„Dlouhodobě chceme, aby městské firmy vedli a hlídali bezúhonní odborníci, kteří budou hájit zájem města. Pokud jsme měli o některých nominantech pochybnosti, upozornili jsme na to koaliční partnery,“ uvedla šéfka zastupitelů za Piráty Michaela Krausová.

Na některá jména, která se vrátila například do dopravního podniku, upozorňovala primátora Hřiba i jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová (ANO). „Vracet lidi, kteří se neosvědčili, do vedení, je nerozum a pro firmu škodlivé. Stálo nás dost energie, abychom se s nimi vypořádali a oni jsou zase zpátky,“ dodala Krnáčová.

Reklama

Doporučované