Hlavní obsah

Šluknov počítá ztráty z turismu, do města jezdili převážně Němci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Část města Šluknov Rožany na Děčínsku je od uzavření hranic s Německem kvůli koronaviru polprázdná. Sousedi ze spolkové republiky tam jezdili nakupovat levnější zboží a tankovat pohonné hmoty.

Článek

Obchody, pumpy, restaurace a další služby jsou nyní zavřené. Město také počítá ztráty, které způsobil výpadek příjmů z turismu, řekla dnes ČTK starostka pětitisícového Šluknova Eva Džumanová (STAN).

Z Rožan, které jsou na samé hranici s Německem, se stalo „město duchů.“ Před koronavirem posedávali Němci v kavárnách a restauracích, nakupovali na tržnici a kupovali mnohdy i do barelů pohonné hmoty.

„Propad z daňových příjmů se bude blížit k 20 procentům, takže už teď škrtáme v rozpočtu,“ uvedla Džumanová. Město chce ze svého stotřicetimilionového rozpočtu škrtnout 18 milionů korun. „Dopad bude zejména z daňových příjmů, to je samozřejmě i v souvislosti s turistikou, restauracemi a tak podobně,“ dodala starostka.

Kromě tisíců Němců si nejsevernější město v republice oblíbili také Nizozemci, vlastní ve městě velký kemp. Pozornost zahraničních výletníků přitahuje hlavně zrekonstruované náměstí s budovou radnice, bývalá spořitelna a zámek se zámeckým parkem. Kromě dominant lákají turisty kostely a křížové cesty, které jsou v městských částech Šluknova, a to v Království, Císařském, Novém Hraběcí a Rožanech.

Šluknov je 20 let členem neformálního svazku Pětiměstí, který sdružuje dvě města z české strany hranice a tři města z německé strany. Kromě Šluknova je součástí svazku také Jiříkov a německá města Neusalza-Spremberg, Friedersdorf a Oppach. Starostové obcí se pravidelně scházejí a pořádají kulturní akce, ty jsou teď kvůli koronaviru pozastavené.

Reklama

Doporučované