Hlavní obsah

Slůně narozené ve zlínské zoo je vitální, samice o něj starostlivě pečuje

 

Reklama

Slůně, které se v neděli ráno narodilo ve zlínské zoologické zahradě, je vitální, samice Kali o něj starostlivě pečuje. Jde o první mládě slona afrického v Česku. Porod proběhl velmi rychle a bez problémů.

Článek

Mládě se narodilo v pavilonu. „Je to sameček, je zdravý a aktivní. Samice Kali se od prvních okamžiků projevuje jako starostlivá matka, do péče o mládě se skvěle zapojila také slonice Zola. Vše se prozatím jeví v naprostém pořádku,“ uvedl ředitel zahrady Roman Horský.

Porod slůněte byl v termínu, posledních 14 dnů byla slonice Kali pod dohledem chovatelů, a to i v nočních hodinách. „Díky instalovanému kamerovému systému mohli chovatelé a zoologové nepřetržitě sledovat dění v pavilonu slonů i ve venkovním výběhu. V noci měli rozepsané služby, nechtěli jsme nic podcenit. Celému týmu na sloninci děkuji za to nezměrné nasazení a úsilí, které v posledních týdnech vynaložili,“ uvedl Horský.

Porod sedmadvacetileté slonice Kali trval pár minut. „Všechny slonice byly pospolu do poslední chvíle před porodem, vše probíhalo tak, jak je to obvyklé i v přírodě. Kali instinktivně nutila mládě vstávat, čistila je, pomáhala jí i Zola. Slůně se poprvé postavilo asi 20 minut po porodu. Vše jsme měli možnost znovu sledovat díky kamerovému záznamu,“ uvedl ředitel.

Ihned po porodu umožnili chovatelé slonicím a mláděti vstup do venkovního výběhu. Kali toho využila a slůně ji následovalo. „K matce a slůněti se připojila také Zola. Celá trojice se od té doby drží neustále pospolu. Dokonce to chvílemi vypadá, že Zola přebrala vedení našeho stáda. Zájem o mládě už projevila i slonice Ulu,“ uvedl Horský. Několik hodin se slonice se slůnětem zdržovaly pouze v části výběhu v těsné blízkosti pavilonu. Postupně procházky prodlužovaly, ve večerních hodinách se již stádo pohybovalo po celém výběhu. „Slonice Kali si dopřála i první bahenní ‚lázeň‘, při péči o kůži několikrát důkladně ‚osprchovala‘ také malého samečka,“ uvedla mluvčí.

Chovatelé od prvních okamžiků intenzivně sledují chování slůněte. „První dobrá zpráva je, že slůně pije, že se o krmení zajímá. Teď sledujeme četnost a délku pití, budeme také zjišťovat, jak se váže na matku. Mládě se narodí do stáda, musí se naučit, že se napije jen u vlastní mámy,“ uvedl Horský.

Pavilon i okolí venkovního výběhu pracovníci zoo již v neděli ráno uzavřeli. „Chceme slonicím a mláděti dopřát maximální možný klid. Pro stádo je to nová zkušenost, i když zatím vše probíhá podle předpokladů, nemáme ještě zdaleka vyhráno. Chov afrických slonů je naprosto odlišný a mimořádně náročný, přistupujeme proto ke všemu s velkou pokorou a chceme být opravdu maximálně opatrní. Tyto dny jsou pro zdárný vývoj slůněte nejdůležitější,“ uvedl Horský. Pokud vše půjde podle předpokladů, návštěvníci by slůně mohli vidět o víkendu.

Narození prvního mláděte slona afrického v Česku se ve zlínské zoo očekávalo již před třemi lety. Samici Zole se však narodilo mrtvé mládě, což však u prvorodiček není neobvyklé. Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají ovladatelnější slony indické. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Reklama

Doporučované