Hlavní obsah

Sluneční záření a solária. Přehánět se to nesmí ani s jedním, hrozí riziko rakoviny kůže

K tématu přispěli dermatoložka Tereza Gabryšová a majitel solárií Arthur Lazaryan.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada lidí navštěvuje před létem solária, aby se na léto „předopálila”. Stojí tato estetická záležitost za riskování našeho zdraví?

Článek

„Soustavné návštěvy solárií určitě naší kůži neprospívají. Protože v našich zeměpisných podmínkách je kůže připravená na to, že v zimních měsících má klid na to se zregenerovat, a když ji i přes zimní měsíce vystavujeme soustavnému UV záření, vyčerpají se reparační schopnosti obnovy buněk, kdy se obnovuje DNA a mnohem častěji pak vznikají v jednotlivých kožních buňkách zárodky rakoviny,” varuje dermatoložka Tereza Gabryšová. Podle ní jsou solária vhodná pouze pro lidi, kteří trpí sluneční alergií a je třeba, aby se před letním sluncem desenzibilizovali.

Při návštěvě solária je samozřejmě nutné dbát na fototyp pokožky. „Vždycky, když nabíráme nový personál, tak prochází školením. Máme katalog, kde jsou typy pleti, jak se mají opalovat, jak často mají do solária chodit. Poznají to podle toho, když klient přijde. Nikdy nekoukají na obličej, tam může mít klientka make-up, poznají to spíše podle dekoltu, ramen, paží a podle toho se doporučí, jak se má začít s opalováním,” popisuje proceduru majitel solárií Arthur Lazaryan.

Před zářením se ale pečlivě chraňte i venku. Pro co nejpoctivější prevenci před rakovinou kůže nezapomínejte na krémy s ochrannými faktory a pravidelně kontrolujte znaménka – nejlépe vždy po letní sezoně i s dermatologem. U dětí je potřeba na ochranu před slunečním zářením dbát ještě dvakrát tolik, vhodné je například ochranné oblečení.

Reklama

Související témata:
Solárium
UV záření

Doporučované