Hlavní obsah

Sluníčkáři, idealisté a geniální „děti“. Nové vedení Prahy spojuje erudice, zápal pro věc i politická nezkušenost

Vzdělaní ve svých oborech a zároveň politicky nezkušení – takoví jsou noví pražští radní.Video: Veronika Neprašová

 

Reklama

„Tým profíků" primátorky Adriany Krnáčové vystřídá na pražském magistrátu „tým odborníků“. Většina nových radních nepřekročila čtyřicítku, má kvalitní vzdělání ve svém oboru a nadšení věci měnit. Co nemají, jsou zkušenosti s reálnou politikou. Pro většinu z nich bude post radního v hlavním městě jejich první zkušeností s ní.

Článek

„Jsme skutečně na prahu změny," pronesl po podepsání koaliční dohody nový pražský primátor Zdeněk Hřib. On a desítka nových radních se vlády nad hlavním městem ujali před dvěma týdny.

Změna to bude pro Pražany i pro samotné radní. Pro hned devět z nich, včetně primátora, je magistrátní angažmá jejich první osobní zkušeností s magistrátní politikou vůbec. Spletitost chodeb Nové radnice na Mariánském náměstí, stejně jako spletitost politiky, která se uvnitř nich odehrává, totiž na vlastní kůži znají pouze dva z nich: Piráti Vít Šimral a Adam Zábranský, kteří v minulém období působili jako pražští zastupitelé.

„Do rady jsme jmenovali odborníky, kteří jsou profesionálové v těch gescích, na které byly nominováni," chválí budoucí primátor Hřib svůj tým.

Odbornost se novým pražským radním většinou vytknout skutečně nedá. Až na výjimky se většina z nich pyšní ve svém životopisu výčtem vystudovaných oborů na tuzemských i zahraničních univerzitách, které by budoucím radním mohla závidět polovina současných ministrů. Řada z nich se navíc současnou agendou zabývala i v minulosti.

Jenže – patřičná kvalifikace není vše a odborník nerovná se automaticky schopný politik. Ač do svých funkcí nastupují s patřičnou erudicí a entuziasmem, čeká na všechny řada dilemat, při kterých budou muset dělat pro ně nepříjemné kompromisy. Očekávání Pražanů jsou zároveň vysoká a zklamat je bude překvapivě snadné.

Vizitky nových pražských radních si prohlédněte ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované