Hlavní obsah

Slušní lidé, kteří zablokovali brněnské představení, mají zablokovaný Facebook. Údajně kvůli nahotě

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

„Slušní lidé“ blokují divadelní představení.

Reklama

Brněnské politické hnutí Slušní lidé, které se v posledních dnech proslavilo díky přerušení sobotní inscenace Naše násilí a vaše násilí, má zablokovanou svou facebookovou stránku.

Článek

Zatím není jasné, jestli se jedná o dočasné zablokování, či trvalé smazání stránky. Ta je však od zhruba úterního poledne nedohledatelná a na Facebooku je její obsah veden jako nedostupný.

Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

Jedním z možných důvodů zablokování stránky je zveřejnění videa ze sobotního vtrhnutí členů hnutí na jeviště, které bylo na stránku umístěno. Byla na něm totiž zachycena nahá těla herců. Napovídá tomu i fotografie na stránce platformy Proti projevům nenávisti. Ta ukazuje, že platforma stránku nahlásila kvůli zobrazování nahoty.

Na Twitteru už krok Facebooku okomentoval mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. Ten uvedl, že je zablokování stránky ukázka „povýšenecké nenávisti v akci”. Dále pak dodal, že se totalita vždy schovává za vzletná hesla.

Slušní lidé jsou často označováni za představitele krajní pravice. Například Ministerstvo vnitra podle své výroční zprávy považuje hnutí ze extremistické uskupení.

Skupina se profiluje především na brněnské scéně, kde ostře vystupuje proti hnutí Žít Brno, ale i dalším komunálním politikům. Při jedné z akcí například vyvěsili její členové na frekventované místo velkou fotografii nahého Matěje Hollana. Loni v létě pak na sebe upozornili tím, že nechali zakrýt růžový tank, který v Brně vystavoval umělec David Černý.

Reklama

Doporučované