Hlavní obsah

Slyšel jsem hlasy, které urážely Boha a přikazovaly mi zabít, říká muž útočící u Lyonu

Záběry z místa útoku.Video: Twitter, Reuters

 

Reklama

Muž zadržený kvůli sobotnímu útoku u Lyonu podal vyšetřovatelům nejasnou výpověď a tvrdil mimo jiné, že slyšel hlasy, které mu daly povel zaútočit. Řekl to dnes lyonský prokurátor Nicolas Jacquet.

Článek

Muž vyzbrojený nožem v sobotu ve Villeurbanne zabil jednoho člověka a dalších devět zranil, z toho tři těžce. Policie v sobotu uváděla, že jde o 33letého Afghánce, který ve Francii požádal o azyl.

Prokurátor Jacquet dnes řekl, že životy tří těžce zraněných nejsou v ohrožení. „Dva z těchto tří lidí zůstávají v nemocnici, ale jejich životní funkce ohroženy nejsou,“ řekl. Útok nepřežil 19letý muž ze Savojska.

Podle Jacqueta se útočník částečně přiznal, ale vypovídal zmateně. Tvrdí, že slyšel hlasy, které urážely Boha a přikazovaly mu zabít, sdělil k výpovědi Jacquet.

Zadržený také vypověděl, že v muži, jehož ubodal, poznal člověka, s nímž měl spory.

Z prvního psychiatrického vyšetření vyplývá, že útočník byl v „psychotickém stavu, měl halucinace nejrůznějšího obsahu, mezi jiným mysticky zabarvené“. Pravidelně konzumoval marihuanu a vzal si ji před tím, než zaútočil.

Zadržený má ve Francii povolení k přechodnému pobytu, uvedla agentura AFP. Vzhledem ke zjištěným okolnostem nebyl případ předán soudu, který se zabývá terorismem.

Reklama

Související témata:

Doporučované