Hlavní obsah

Slyšet to nechceme, ale za krizi si můžeme i sami. Vysokou spotřebou, míní Dlouhý

Nejsem Gates ani Buffet, ale dalších pět let - na rozdíl od nich - krizi nečekám, tvrdí Vladimír Dlouhý.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Je to přesně deset let, kdy naplno propukla zatím poslední globální ekonomická krize. 7. září 2008 oznámila americká vláda, že přebírá kontrolu nad polostátními hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, které se potýkaly s krizí na hypotečním trhu v USA. Právě realitní bublina a hypoteční krize problémy odstartovaly.

Článek

Těžkosti se prohlubovaly už několik předchozích let. Podle mnohých i kvůli „nenasytným” bankéřům, kteří půjčovali mimo jiné lidem, již nemohli splácet. Na vině byla podle ekonomů také špatná regulace finančního trhu a ratingové agentury, které hodnotí úvěrová rizika. „Já bych úplně neřekl ‚nenasytní’, víte, ony ty problémy gradovaly už někdy od 90. let,” řekl v poledních zprávách TV Seznam Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Za krizi si podle něj, i když to nechceme slyšet, může částečně každý z nás - vysokou spotřebou.

Zatímco americký byznysmen a zakladatel společnosti Microsoft Bill Gates už na jaře prohlásil, že za rohem je další hluboká ekonomická krize, podobně se nechal slyšet třeba americký miliardář Warren Buffet, prezident komory situaci tak černě nevidí: „Kdo já jsem, abych se mohl srovnávat s Billem Gatesem? Myslím si, že během příštích pěti let situace nebude zásadně vybočovat z toho přirozeného cyklu, ale nijak zásadní hlubokou krizi nečekám.”

Poučili jsme se ze zatím poslední a zároveň největší krize od krachu na newyorské burze? A jak dopady příštích problémů zmírnit? Podívejte se na celý rozhovor s Vladimírem Dlouhým v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované