Hlavní obsah

Slzný plyn a kameny v Paříži. Volby začnou v neděli ráno

V pařížských ulicích den před volbami létaly kameny.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Čekání na začátek prvního kola prezidetských voleb provázely demonstrace, pieta a incident na nádraží.

Článek

V zámořských francouzských územích už se sice vzhledem k časovému posunu začalo hlasovat, v samotné Francii však provázejí poslední hodiny před otevřením volebních místností dramatické události.

V ulicích Paříže v sobotu odpoledne létaly kameny a granáty se slzným plynem, když se tu střetly policejní jednotky s demonstranty protestujícími proti stavu francouzské politické scény.

Video: Drama ve Francii. Poslední průzkumy předpovídají miniaturní rozdíly, vedou Macron a Le Penová

Kandidáti do voleb o post francouzského prezidenta.

Pochod, který prezidentské volby nazval maškarádou a kritizoval nabízené kandidáty, organizovala levicová a studentská sdružení.

Nejen kvůli demonstracím je francouzská metropole obsazená policisty. Na volby, které začnou v osm ráno, bude dohlížet kolem 50 tisíc policistů a 7 tisíc vojáků. Leckde jsou přítomné i policejní a vojenské hlídky vybavené automatickými puškami.

Důvodem takových opatření je čtvrteční útok na policisty v samotném centru Paříže na bulváru Champs-Élysées, kde útočník zastřelil policistu a dva další zranil.

V návaznosti na čtvrteční incident vyrazily v sobotu do ulic protestovat i manželky a partnerky francouzských policistů.

Kromě čtvrtečního atentátu připomněly i bombový útok na policejní auto na pařížském předměstí, při němž zemřeli čtyři muži. Na konci pochodu vypustily do vzduchu černé a růžové balonky, které měly symbolizovat oběti útoků a jejich rodiny.

V sobotu rovněž zadržely policejní jednotky na železniční stanici Gare du Nord podezřelého muže ozbrojeného nožem. Poté, co vstoupil na nádraží, byla na něj upozorněna hlídka a ihned ho zpacifikovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované