Hlavní obsah

Slzný plyn a zábleskové granáty v Paříži. Při protestu žlutých vest byly zraněny desítky lidí

„Žluté vesty” opět protestují. Mezi zraněnými jsou i policisté.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Část demonstrantů se pokusila překonat bezpečnostní zátarasy a policie už zatkla více než 100 lidí, uvedla agentura AFP.

Článek

Policie v sobotu v Paříži použila slzný plyn, zábleskové granáty a vodní děla proti demonstrantům, kteří u Vítězného oblouku na Champs-Élysées přišli na v řadě už třetí víkendovou demonstraci francouzského hnutí takzvaných žlutých vest.

Část demonstrantů se pokusila překonat bezpečnostní zátarasy a policie zatkla více než 200 lidí, uvedla agentura AFP. Úřady hlásí také 92 zraněných.

Hnutí protestuje proti plánovanému zdražení pohonných hmot a růstu životních nákladů.

Francouzský premiér Édouard Philippe uvedl, že po celé Francii demonstruje zhruba 75 tisíc lidí.

Podle premiéra dnešní akce v hlavním městě provází mimořádné násilí. Policie uvedla, že na původní pařížskou demonstraci asi 5500 lidí se infiltrovali radikálové.

Přístupy na hlavní pařížskou třídu uzavřela auta a policie vše přísně sleduje, včetně kontroly totožnosti a zavazadel příchozích. Policie se obává, že mezi protestující se snaží dostat násilné extremistické skupiny. V ulicích Paříže má na pořádek dohlížet 5 tisíc policistů a četníků.

Kromě pořádkových sil mají pohotovost i hasičské sbory, zejména v Paříži se někteří protestující pokoušeli zapálit různé objekty včetně několika aut.

Ohněm byla vážně poškozena tamní pobočka bankovní agentury LCL.

Dopoledne vypukly střety u Vítězného oblouku, kde se mezi poklidné demonstranty vmísily skupinky násilníků. Policistům se místo podařilo po několika hodinách vyčistit. Po celé třídě se pohybují poklidní demonstranti s transparenty, které hlásají: „Macrone, přestaň s námi zacházet jako s idioty!“

Střety policistů s demonstrujícími ve žlutých vestách bývají násilné. Někteří lidé si na sociálních sítích stěžují, že i když nepřišli nic rozbíjet ani zapalovat, ale jen v klidu vyjádřit nesouhlas s politikou vlády, byli těžkooděnci tvrdě napadeni.

Před týdnem se v Paříži sešly tisíce protestujících, kteří nemají vůdce a většinou se organizují přes internet. Demonstrace se rozrostla do násilností. Policie se obává, že se mezi žluté vesty mohou dostat malé skupiny násilníků, kteří by se mohli chtít dostat do střetu s bezpečnostními složkami.

Reklama

Související témata:

Doporučované