Hlavní obsah

Slzný plyn, pak teleskopický obušek. Policisté nejspíš znásilnili mladíka, Paříž protestuje

Pařížské protesty proti policejní brutalitě.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Mladík utrpěl těžká zranění a musel podstoupit operaci.

Článek

Stovky lidí protestovaly v pondělí na pařížském předměstí Aulnay-sous-Bois proti policejní brutalitě. Čtyři policisté zde měli o den dříve při zatčení znásilnit dvaadvacetiletého černocha. Demonstranti žádají spravedlnost. Ministr vnitra postavil policisty mimo službu.

Protestující se shromáždili u domu Thea, který se údajně stal obětí brutálního policejního zásahu. Jeho sestra Aurelie vyzvala demonstranty ke klidu a společně se vydali protestovat s transparenty „Spravedlnost pro Thea”. Došlo ale i k výtržnostem, podle policie bylo zatčeno pět lidí.

TWITTER: Pokračující napětí v Aulnay-sous-Bois. Mnoho policistů a několik požárů.

Skupina Black Lives Matter France, která funguje jako odnož americké organizace bojující proti policejní brutalitě v USA, pomohla zorganizovat protesty. Zúčastnily se jich stovky lidí.

„Byl tam v nevhodnou dobu a narazil na nějaké darebáky,” řekl jeho bratr televizi BFM.

Policisté použili na mladíka slzný plyn a obušek

Místní zastupitelství uvedlo, že policie vyšetřovala na předměstí drogové dealery a „pokusila se zatknout dvaadvacetiletého muže”. Když se začal bránit, použili policisté slzný plyn a „jeden z nich teleskopický obušek”. Další podrobnosti prokuratura nesdělila.

Mladík utrpěl těžká zranění konečníku, jež si vyžádala chirurgický zákrok. Utrpěl také zranění hlavy a obličeje, která si vynutí pracovní neschopnost na 60 dní.

„Řekli mi, abych dal ruce za záda. Nasadili mi pouta a pak mi nařídili, abych si sedl. Nastříkali mi do obličeje slzný plyn a ucítil jsem intenzivní bolest v hýždích. Kalhoty jsem měl stažené a měl jsem velké bolesti,” uvedl Theo podle serveru Independent.

Nebyl to první případ

Ministr vnitra Bruno Le Roux potvrdil, že policisté byli na dobu vyšetřování postaveni mimo službu. „Bezpečnostní síly se musí za všech okolností chovat příkladně a s respektem,” uvedl v prohlášení. Ministr zároveň požádal o klid v průběhu vyšetřování. Pokud se podezření potvrdí, bude následovat odpovídající postih.

TWITTER: Okamžitá suspendace čtyř policistů v průběhu vyšetřování. Justice zjistí pravdu.

Francouzská policie čelí pravidelně obviněním, že zasahuje příliš tvrdě, především proti etnickým menšinám. Minulý rok zemřel v jiné části Paříže v policejní vazbě mladý černoch Adama Traoré. V roce 2005 pak masivní protesty vyvolala smrt dvou mladíků, kteří zemřeli po zásahu elektrickým proudem, když se schovávali před policií.

Reklama

Doporučované