Hlavní obsah

Slzný plyn, střelba a zatýkání. Demonstrace před tureckou univerzitou se zvrhla

Na demonstraci před univerzitou v Turecku policie zatýkala.

 

Reklama

Několik stovek demonstrantů se pokoušelo dostat do areálu univerzity. Policie 12 účastníků protestu zatkla.

Článek

Turecká policie zasáhla slzným plynem a gumovými projektily proti několika stovkám demonstrantů, kteří se shromáždili před areálem univerzity v Ankaře na protest proti propuštění desítek profesorů a dalších akademiků. Nejméně 12 lidí bylo zadrženo.

Dav skandoval hesla proti vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje. Účastníci protestu, kterých bylo až 1000, zaplnili okolní ulice a snažili se proniknout do univerzitního areálu, policie ale vstup zablokovala. Mezi demonstranty byli studenti, učitelé nebo někteří opoziční poslanci.

Propuštění profesoři i akademičtí pracovnící byli mezi více než 4400 převážně státními zaměstnanci, kteří přišli o práci při nejnovějších čistkách spojených s červencovým neúspěšným pokusem o převrat.

Ankara ze zorganizování pokusu viní hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena, který žije v americkém exilu. Gülen tato obvinění popírá. Od července, kdy se vzbouření vojáci pokusili svrhnout prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, muselo v Turecku odejít z práce více než 125.000 lidí a 40.000 lidí skončilo ve vězení.

Reklama

Doporučované