Hlavní obsah

Slzy jsou užitečné. Vědci zjistili, že několik uroněných kapek pomůže odhalit Parkinsonovu chorobu o desítky let dříve

Vědci tak přišli na velmi levnou a spolehlivou metodu, jak léčit Parkinsonovu chorobu. Video: Valérie Dvořáková , AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vědci v Jižní Karolíně odhalili novou metodu, jak diagnostikovat Parkinsonovu chorobu. A to pomocí odběru slz pacientů, které podle vědecké studie obsahují pětinásobek látky, jež způsobuje poškození nervů.

Článek

Několik uroněných slz by podle nových poznatků vědců mohlo otevřít cestu k včasné diagnostice Parkinsonovy choroby. Podle serveru The Independent vědci zjistili, že podle odebraných slz je možné u pacienta tuto nemoc snáze odhalit a také zpomalit. Parkinsonova choroba může u člověka začít o několik desítek let dříve, než se projeví první symptomy.

Výzkumníci analyzovali slzy pacientů s Parkinsonovou chorobou a srovnávali je se slzami zdravých lidí. Testovali 55 nemocných lidí a 27 zdravých jedinců. Testovaní lidé byli různého věku a rozdílného pohlaví. Vědci porovnávali obsah bílkoviny v jejich slzách. Zjistili, že slzy pacientů s onemocněním obsahují pětinásobek alfa-synukleinu neboli molekuly bílkoviny, jež tvoří skupinu toxických látek, které způsobují dané poškození nervů.

„Věříme, že náš výzkum je první, který ukazuje, že slzy mohou být spolehlivým, levným a neinvazivním biologickým ukazatelem Parkinsonovy nemoci,” uvedl autor studie doktor Mark Lew z univerzity Keck School of Medicine v Jižní Karolíně.

„Parkinsonova choroba u člověka začíná desítky let před tím, než se objeví první symptomy. Takovýhle biologický ukazatel by mohl být užitečný v diagnostice a také zahájení léčby mnohem dříve,” dodává doktor Lew.

Svoji studii a možnou progresivní metodu prezentoval na konferenci Americké akademie neurologie.

Parkinsonova choroba je onemocnění centrální nervové soustavy a vyskytuje se nejvíce u starších lidí po 50. roce. Jejími příznaky jsou ztuhlost, třes v rukou a nemožnost pohybu. Nemoc se neustále zhoršuje a její nástup je pomalý. Může vést až k trvalé invaliditě.

Reklama

Doporučované