Hlavní obsah

Slzy vystřídala únava. Lidé v Horoměřicích možnost vystěhování neřeší, upínají se k Ústavnímu soudu

Lidé v Horoměřicích se upínají k Ústavnímu soudu.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústavní stížnost by měli místní podat příští týden, v pondělí se pak zástupci BD Svatopluk mají sejít s premiérem Babišem a Josefem Monsportem.

Článek

Zatímco úterní podvečer byl v Horoměřicích o emocích rozhořčených obyvatel, středa už byla především plná únavy. Za poslední dva dny se totiž u osmi bytových domů na kraji Prahy, kterých se týká rozhodnutí v kauze H-System, protočilo nejspíše více novinářů než místních obyvatel. A ti už jsou jak ze zájmu médií, tak z celé situace skutečně unavení.

„Nezlobte se, ale už jsem dnes dával asi 15 rozhovorů. Manželka je zrovna ve vířivce a už o tom nechceme mluvit,” uvedl postarší pán pouze přes plot, s novináři už se bavit nechtěl. A nebyl jediný, podobně jsou na tom ostatní obyvatelé bytových domů. „Já vím, že o tom musíte informovat, ale už toho máme dost,” dodává další obyvatelka.

Podívejte se, jak to vypadalo na místě po rozsudku.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Situace se již v úterý chytli politici. Objevilo se mnoho návrhů na řešení situace. Ministerstvo práce a sociálních věcí nabídlo možnost získat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace 50 tisíc, objevili se i nabídky na náhradní bydlení jak od státu, tak od soukromníků. S návrhem řešením přišla i právní zástupkyně části poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová.

Místní však návrhy neřeší a důvěřují zástupcům a právníkům bytového družstva Svatopluk, které situaci řeší. „To, co mi říkáte, jsem ještě nezaslechl. Nevím, neumím vám na to odpovědět,” uvedl Jaroslav Junek, bývalý předseda bytového družstva. Jeho zástupci se po včerejší schůzce s právníky rozhodli, že podají ústavní stížnost.

Možnost vystěhování si nikdo nepřipouští

„Rozhodli jsem se podat ústavní stížnost, ale až někdy v příštím týdnu. Podání je totiž formálně poměrně složité,” uvedl Martin Junek, zástupce BD Svatopluk. Ten doufá, že vyhoví i odkladu vykonatelnosti řešení, což by znamenalo, že by se lidé na konci měsíce stěhovat nemuseli.

Junkovi se líbí také návrh paní Marvanové a plánuje ho prezentovat i v pondělí dopoledne na schůzce, kde se má sejít s konkursním správcem Josefem Monsportem a premiérem Andrejem Babišem.

„To, co navrhuje paní Marvanová, jsme navrhovali my zhruba před deseti lety. Je to skvělý nápad,“ dodal Junek. On si stejně jako ostatní možnost, že by se nakonec místní museli vystěhovat, vůbec nepřipouští.

Reklama

Doporučované