Hlavní obsah
Online

Ať ČSSD řekne, jestli chce být ve vládě, říká Babiš. Hamáček kontruje: Chce nás tam vůbec?

Předseda ČSSD Jan Hamáček. Vyvede sociální demokraty z Babišovy vlády?Video: TV Prima

 

Reklama

aktualizováno •

Michal Šmarda nechce vzdát boj o post šéfa ministerstva kultury. Místopředsedu ČSSD jako případného člena vlády v pátek odmítl premiér Andrej Babiš. Šmarda v rozhovoru pro Právo ale uvedl, že pokud jeho strana nominaci změní, bude to respektovat.

Článek

Premiér Andrej Babiš v pátek večer veřejně oznámil, že odmítá být ve vládě s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou (ČSSD), přestože ho sám Babiš navrhl.

„Já sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ řekl Babiš Primě. „Já říkám za sebe, s tímhle pánem já ve vládě nebudu. Takže to není už dneska problém pana prezidenta, je to i můj problém,“ podotkl. „Já mám obavu, že na základě jeho vystoupení by ve vládě jenom kritizoval,“ doplnil. Premiér neupřesnil, jaké Šmardovy výroky má na mysli.

Kalousek k situaci okolo ministra kultury.Video: Seznam Zprávy

Místopředsedu ČSSD Šmardu jako kandidáta ve středu odmítl prezident Miloš Zeman, podle Zemana Šmarda není dostatečně kompetentní pro plnění funkce. Prezident zároveň vyzval předsedu ČSSD Jana Hamáčka k tomu, aby jmenoval nového kandidáta. Poslanci za ČSSD Zemanův návrh odsoudili jako protiústavní.

Dění kolem vládní krize jsme sledovali online.

  • Gerloch: Podle Ústavy rozhoduje o ministrech prezident

    „Prezident republiky nejedná za hranou Ústavy, neboť narozdíl od odvolávání členů vlády, kde prezident nemůže mít výhrady, tak u jmenování jsou výhrady přípustné,“ hodnotil prezidentovy kroky místopředseda Legislativní rady vlády Aleš Gerloch.

    Při jmenování členů vlády je podle Gerlocha přípustné, aby prezident nevyhověl návrhu premiéra. „Tvrdí se, že prezident musí návrh přijmout, ale z Ústavy to neplyne, i když to tvrdí politici a právníci. V Ústavě ale žádná taková věta není, prezident tedy není návrhem vázán,“ uvedl pro Seznam Zprávy Aleš Gerloch. „Ústava říká, že premiér navrhuje a tím, kdo rozhoduje, je prezident,“ uzavřel Gerloch.

    „Celé páteční vystoupení bych bral pouze jako mediální vyjádření, ale formálně nic řečeno nebylo,“ hodnotil situaci Gerloch, kterého se Miloš Zeman v minulosti snažil prosadit do Ústavního soudu, Senát ale jeho nominaci zamítl.

    Ústavní právník Aleš Gerloch k situaci ohledně ministra sporu o ministra kultury.Video: Seznam Zprávy

  • Hamáček na internetu vyzval Babiše k reakci

  • Hamáček: ČSSD zůstane ve vládě, pokud se bude dodržovat Ústava

  • Filip: Prezident avizoval, že chce jiného ministra než Šmardu

    Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa prezident dopředu naznačil, že chce jiného ministra.Video: Seznam Zprávy

  • Mimo Ústavu je prezident i premiér, říká Gajdůšková

    „Názorový veletoč premiéra na nejmenování ministra kultury vyvolává řadu otázek na jeho motivy,“ napsala Seznamu poslankyně ČSSD Alena Gajdůšková. „Nový problém předsedy vlády je, že má neúplnou vládu. Mimo Ústavu je v tuto chvíli nejen pan prezident, ale i premiér. Sociální demokracie musí nyní vzít rozum do hrsti a své další kroky pečlivě zvážit především z pohledu obrany ústavnosti, tedy právního a sociálního státu.“

  • Prezident Šmardu formálně neodmítl, říká ústavní právník

    Návrh na jmenování Michala Šmardy ministrem podle ústavního právníka Jana Kysely stále visí ve vzduchu, neboť prezident nikdy neučinil formální kroky a neodmítl ho v tom smyslu, že by vystavil negativní rozhodnutí. „Buď musí prezident republiky návrh odmítnout, což by bylo protiústavní, ale alespoň by se vyčistil stůl, nebo ho musí předseda vlády vzít zpátky, což se k dnešnímu dni nestalo,“ komentoval Kysela.

    Chování premiéra by se podle něj dalo z lékařského hlediska popsat jako schizofrenní. „Premiérovi Andreji Babišovi se daří být v rozporu sám se sebou, udělá něco, co následně sám popře,“ řekl v sobotu pro Seznam Zprávy.

    Upozorňuje také na to, že to není poprvé, co dvojice Babiš a Zeman jednají za hranou Ústavy. „Jedná se velmi vynalézavou dvojici, což jsme mohli vidět loňský rok v kauze nejmenování Miroslava Pocheho ministrem zahraničí,“ uvedl Kysela. Prezident v tu dobu dal Babišovi jasně najevo, že nechce, aby se Poche stal ministrem, premiér proto vybral alternativního kandidáta předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Podle Kysely se jasně ukázalo, že Zeman není pasivní hráč, neboť tímto krokem sestavoval vládu prezident a ne premiér, což je proti Ústavě České republiky.

  • Kalousek o krizi vlády: Je to dadaismus

    Předseda poslaneckého klubu opoziční TOP 09 označil vládní krizi za dadaismus. „Je těžké komentovat předsedu vlády, který předloží návrh na ministra kultury a pak řekne, že v té vlády sedět nebude. To už je dadaismus, to ani nelze komentovat,“ uvedl Kalousek.

    Jak celá záležitost dopadne, si Kalousek netroufá odhadnout. ČSSD podle něj vůbec neměla ve vládě zasednout. „Jak vidno, Zeman ani Babiš si s Ústavou nedělají vůbec žádné starosti, to znamená, že stát se může cokoliv,” uvedl. „ČSSD do vlády nikdy neměla chodit. Poté, co do ní vstoupila, už pro ni žádné dobré řešení neexistuje,” dodal.

    Prezidentovo jednání je podle Kalouska bezprecedentní. „Nikdy se nic podobného nestalo. Vzpomínám si, že prezidenti Havel nebo Klaus měli výhradu k ministrům a oddalovali jmenování, snažili se přesvědčit premiéra, aby jmenoval někoho jiného, ale byla to pouze politická rovina, ne ústavní. A Ústavu narozdíl od Zemana dodržovali.“

    Kauza podle Kalouska ukázala, že je Babiš slabý premiér.„Jsou za tím premiérovy kauzy. Premiér je vydíratelný, proto je slabý. Stojí za tím totální slabost vydíratelného premiéra. Kdyby tohle nějaký prezident udělal tehdejšímu premiérovi Zemanvi, tak to by byl velký rachot. Opozice může udělat jedinou věc, a to hlasovat pro ústavní žalobu, nicméně nemám pochybonosti o tom, že ANO, KSČM, SPD a ČSSD pro to hlasovat nebudou,“ dodal Kalousek.

  • Netolický proti Šmardovi

    Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) považuje za možnou cestu z vládní krize variantu, že se Michal Šmarda své nominace vzdá.

    „Přece nemohu stát mimo tým a ten samý tým, do kterého chci vstoupit, kritizovat,“ komentoval pro Seznam Šmardova vyjádření směrem k současné vládě Netolický. „Pan Šmarda by měl sám zanalyzovat celou situaci, jestli náhodou není klíčem k jejímu řešení. Kdybych byl já sám atakován prezidentem a teď už i premiérem, tak bych se do žádné vlády nehrnul,“ dodává Netolický.

  • Votava: Ministr, nebo žaloba

    Také poslanec a člen předsednictva ČSSD Václav Votava trvá na nominaci Michala Šmardy na post ministra kultury. Andrej Babiš by měl podle něj prosadit u prezidenta jeho jmenování.

    „Pan premiér je odpovědný za vládu. Pan premiér navrhoval panu prezidentovi nominaci pana Šmardy. Takže by ji měl také prosazovat. Pokud se mu to nedaří, měl by podat kompetenční žalobu, pokud ji nepodá, tak bychom měli z vlády odejít, už není na co čekat,“ řekl Seznamu Votava.

    Votava byl jedním z členů předsednictva strany, kteří v červnu hlasovali pro odchod ČSSD z kabinetu Andreje Babiše.

  • Dolejš: Pro KSČM je důležitý program, ne tahanice ČSSD

    „Pan premiér vnímá důležitost vztahu k panu prezidentovi. Pokud Miloš Zeman bude váhat, tak je pro něj lepší stát na straně pana prezidenta,“ chápe páteční vyjádření premiéra Andreje Babiše poslanec KSČM Jiří Dolejš.

    Co se týká podpory Babišova menšinového kabinetu, nejsou pro KSČM důležité spory ČSSD s prezidentem. „Pro nás je stále rozhodující, jak se plní obsah našeho tolerančního patentu a programové prohlášení této vlády,“ dodal pro Seznam Dolejš.

  • Foldyna: Babiš měl Šmardu odmítnout dřív

    Poslanec Jaroslav Foldyna řekl Seznamu, že zatím nedokáže odhadnout, jak předsednictvo strany zareaguje na prohlášení premiéra, že ve vládě nechce místopředsedu ČSSD Michala Šmardu.

    „Že si pana Šmardu ve vládě nedokáže představit, je něco, co mělo zaznít už dříve. Je z toho cítit, že panu premiérovi zřejmě došla trpělivost s tímto způsobem politiky od svého koaličního partnera a sociální demokracii zřejmě došla trpělivost s tím, aby hledala další kompromisy, takže možná je to konec,“ uvedl Foldyna.

  • Dolínek: Je to za hranou představitelnosti

    Poslanec ČSSD Petr Dolínek jednoznačně stojí za nominací Michala Šmardy na ministra kultury. Pokud by premiér Andrej Babiš netrval na tom, aby prezident jmenoval současného kandidáta ČSSD, považoval by to za porušení koaliční smlouvy.

    „Doufám, že si pan premiér pročte koaliční smlouvu a podívá se na Ústavu a bude podle nich jednoznačně postupovat. Všechny další kroky jsou nepřijatelné. Nejen sociální demokracie, ale vůbec české prostředí je nemůže akceptovat. Jsme přítomni něčemu, co je za hranou představitelnosti porušení psaných i nepsaných pravidel,“ řekl Dolínek Seznamu.

    „V tuto chvíli ještě nebyla (koaliční smlouva) porušená, ale některé kroky k tomu směřují. Myslím si, že se pan premiér zbytečně připravuje o svoji pozici, kterou mu dává Ústava. V tuto chvíli by měl jednoznačně premiér doplnit vládu na návrh koaličního partnera,“ dodal.

  • Rekonstrukce vlády jako cesta z krize

    Páteční jasné odmítnutí Michala Šmardy jako možného člena vlády premiérem Andrejem Babišem se ČSSD uzavírají možnosti pro další postup ve vládní krizi. Pokud budou sociální demokraté dál trvat na svém kandidátovi, je nejpravděpodobnější variantou demise ministrů ČSSD a rekonstrukce stávajícího kabinetu.

    Přečtěte si analýzu Seznamu:

  • Šmarda se kandidatury nevzdá

    Místopředseda ČSSD Michal Šmarda prohlásil, že se kandidatury na ministra kultury vzdát nechce. Pokud by se ale vedení strany rozhodlo nominaci na post šéfa resortu změnit, bude to respektovat.

    „Když ale Jan Hamáček bojuje za nějakou věc, tak ho nebodnu zezadu do zad a neřeknu mu, že mu na ten jeho boj kašlu. To je věc, která se nedělá a týmový hráč jí udělat nemůže,“ řekl Šmarda Právu.

Reklama