Hlavní obsah

Šmarda po této vládě jen plive a přitom do ní chce jít, rozčílil se Babiš. Čím jej kandidát na ministra naštval?

Na adresu Andreje Babiše se Michal Šmarda v minulosti vyjádřil několikrát.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš nechce být ve vládě s Michalem Šmardou mimo jiné kvůli jeho mediálním vystoupením. Co přesně Šmarda o Babišovi v minulosti řekl? Zde je několik výroků, které mohly premiéra rozezlít.

Článek

„Já sdílím stejný názor jako pan prezident, že pan Šmarda hlavně po jeho nespočetných mediálních vystoupeních není dobrý kandidát,“ řekl Babiš v pátek televizi Prima. Znovu v podobném duchu pak o kandidátovi na ministra kultury a místopředsedovi ČSSD píše i ve svém tradičním nedělním hlášení na Facebooku. „Vláda musí být jeden tým. Stačí už pravidelné konflikty mezi rozpočtově odpovědnou paní Schillerovou a paní Maláčovou,“ je napsáno v extrémně dlouhém souhrnu s tím, že Šmarda kritizuje vládní tým i v době, kdy se chce stát jeho součástí.

Která vystoupení měl konkrétně na mysli, už neupřesnil. Faktem je, že na premiérovu adresu se v minulosti Šmarda několikrát vyjádřil.

Proti vstupu do vlády

„Vy víte, že jsem byl proti vstupu do vlády Andreje Babiše, protože jsem celou dobu přesvědčen, že je v brutálním střetu zájmů a že jsou ty věci, které se dějí, minimálně morálně špatné. Informace, jež přišly s evropským auditem, pro mě nejsou překvapivé.“

Toto Šmardovo vyjádření zveřejnil v rámci rozhovoru časopis Týden 10. června v odpovědi na otázku, zdali by měla ČSSD ve vládě zůstat. Ve stejném rozhovoru Šmarda vyjádřil své názory i na dlouhodobé fungování koalice, kde kandidát na post ministra kultury pasoval sociální demokraty do role pracující strany, jejíž ovoce sklidí premiér.

„To, že nějaké téma odedře Jana Maláčová či Honza Hamáček a poté to odprezentuje Andrej Babiš, je často jediná možnost, jak tu věc prosadit. Musíme si vybrat. Buď budeme trvat na tom, že nenecháme Andreje Babiše v červené čepici prezentovat naše úspěchy, nebo to skousneme a ty návrhy projdou.“

Ne antiBabiš, ale antioligarcha

Michal Šmarda se vyjádřil i k situaci ohledně premiérova střetu zájmů.

„Jsem přesvědčen, že radikálně levicová pozice je především vymezení se proti zájmu silných kapitálových skupin. To není žádný antiBabiš, ale je to antiBabiš, antiKellner, antiChrenek, antiBakala a dosaďte si pár dalších jmen. Ti lidé se různým způsobem v různé míře zapojují do politiky a sociální demokracie by měla proti těmto silným kapitálovým skupinám hájit zájmy lidí, kteří jsou v těchto soubojích slabší.“ Tato slova zazněla od Michala Šmardy koncem července v rozhovoru pro Deník N.

Ve stejném textu ještě komentoval majetkové poměry Andreje Babiše.

„Když jste s někým ve vládě, ještě to neznamená, že nemůžete prosazovat program, který jde například i proti jeho zájmům, respektive proti zájmům jeho firem. Notabene ve chvíli, kdy on sám deklaruje, že s nimi nemá nic společného," narážel Šmarda na fakt, že premiér dlouhodobě tvrdí, že společnost Agrofert je jeho „bývalou firmou“. Podle předběžných auditů Evropské komise má ale Babiš ve firmě stále vliv a je tak ve střetu zájmů, když Agrofert nadále pobírá peníze z eurofondů a dalších veřejných rozpočtů. Česku kvůli tomu hrozí vracení stamilionů korun do unijní kasy.

Reklama

Související témata:

Doporučované