Hlavní obsah

Šmardu nechci, Zeman požádal ČSSD o jiné jméno na kulturu. Babiš to bude řešit po návratu z dovolené

Foto: ČTK/Taneček David, ČTK

Miloš Zeman na sjezdu ČSSD poslouchá projev předsedy Jana Hamáčka.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman odmítl nominanta ČSSD s tím, že nemá „elementární odborné předpoklady“.

Článek

Vládní krize nabírá po prázdninové pauze další obrátky.

Prezident republiky Miloš Zeman ve středu oznámil, že nehodlá jmenovat nominanta sociální demokracie, místopředsedu strany Michala Šmardu, na post ministra kultury.

Křeslo je prázdné od konce července, kdy Zeman odvolal Antonína Staňka (ČSSD).

„Pan prezident konstatoval, že pan Michal Šmarda se nikdy nezabýval problematikou české kultury. Z tohoto důvodu není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury České republiky,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Zeman podle něj požádal předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby mu prostřednictvím premiéra Babiše navrhl „jiného kandidáta splňujícího alespoň elementární odborné předpoklady“.

Hamáček, který je momentálně na zahraniční dovolené, vzkázal, že prezident nejedná v souladu s pravomocemi, které mu dává ústava. „Ústava České republiky nezná možnost, že by prezident republiky měl hodnotit odborné předpoklady kandidáta na ministra. Pan prezident například v minulosti jmenoval Karlu Šlechtovou ministryní obrany a neměla v oblasti obrany žádné zkušenosti. Ministr musí být především dobrý manažer, a to pan Šmarda jako úspěšný komunální politik být může.“

Že by zvažoval přehodnotit svou nominaci na šéfa kultury, tak Hamáček nepřímo odmítl. „Předsednictvo ČSSD navrhlo na ministra kultury Michala Šmardu, premiér Andrej Babiš odeslal návrh na jmenování prezidentovi a ten by měl nyní postupovat podle ústavy,“ dodal Hamáček.

Premiér, který je na zahraniční dovolené, pro ČT uvedl, že stanoviska prezidenta bere na vědomí. Věc se šéfem ČSSD chystá probrat po návratu domů.

Šmarda se zatím odmítl k novému prohlášení Hradu vyjádřit. „Nezlobte se, napřed si to chci sám přečíst, zatím k tomu nic říkat nebudu,“ řekl Seznamu z dovolené. Pro ČT poté dodal, že jeho důvěra v koaliční projekt ČSSD s hnutím ANO je otřesená.

Nemáme signály

Že se prezident s nominací Šmardy nehodlá smířit, naznačovalo informační vakuum Hradu, které kolem termínu dalších kroků dosud panovalo.

„Vůbec,“ reagoval během středečního dne šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka na otázku, zda už mají z Hradu datum, kdy se Zeman chystá nového ministra jmenovat. „Nemáme žádné signály.“

„Pan prezident se zatím nevyjádřil ani tak, ani onak,“ potvrdil Seznamu během dopoledne i ministr zahraničí a místopředseda partaje Tomáš Petříček.

Žádné červeně zakroužkované datum ve svém diáři v srpnu neměl ani sám Šmarda. „Já jsem očekával, že se něco podstatného stane 30. června, poté 31. července. Teď už jsem přestal mít velká očekávání.“

Od doby, kdy Jan Hamáček ohlásil konec Antonína Staňka v čele ministerstva kultury, uběhne zítra přesně čtvrt roku. Nakonec ho prezident z funkce odvolal až poslední červencový den. Od té doby resort provizorně vede náměstek René Schreier.

23. srpna se rozhodne?

Vedení sociální demokracie už před měsícem jednoznačně potvrdilo, že nikoho jiného než Michala Šmardu v čele „svého“ resortu akceptovat nehodlá. A dalo také předsedovi strany mandát k tomu, aby už bez dalšího schvalování zavelel k ukončení koaliční spolupráce s hnutím ANO a odchodu z vlády.

Že by se k takto definitivnímu kroku chystal, zatím nenaznačuje ani Hamáček, ani další členové nejužšího vedení partaje. Chvojka například jednoznačně nevyloučil, že by strana ještě mohla navrhnout místo Šmardy do čela kultury někoho jiného.

„O tom musí rozhodnout nejšiřší vedení strany mezi sjezdy,“ odpověděl Seznamu na otázku, zda taková varianta přichází vůbec v úvahu. Právě předsednictvo má v Lidovém domě zasedat už příští pátek. A právě 23. srpna tak může být posledním dnem existence stávající koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD.

Opozice žádá žalobu na prezidenta

Na nový postoj prezidenta v kauze ministerstva financí reaguje také opozice. A unisono se shoduje, že prezident jedná protiústavně a premiér by měl konat.

„Není nic jednoznačnějšího: buď teď premiér najde odvahu podat kompetenční žalobu, nebo definitivně potvrdí svou naprostou impotenci. A navíc bude spoluviníkem eroze ústavního systému,“ reagoval na Twitteru místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Za výběr ministra a jeho odbornost odpovídá předseda nominující strany a premiér. Prezident má právo odmítnout jmenovat ministra jen ze závažných důvodů a ty zde nevidím,“ souhlasí bývalý ministr spravedlnosti a šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Prezident Zeman se znovu snaží rozehrát spor mezi ním a ČSSD, ale ve skutečnosti jde o kompetenční spor mezi premiérem Babišem a prezidentem. Smutný pohled na tento politický ping-pong,“ dodává předseda ODS Petr Fiala.

Reklama

Doporučované