Hlavní obsah

Smartwings požádá stát o půjčku nebo garanci za 900 milionů korun

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Letecká skupina Smartwings požádá stát o půjčku ve výši 900 milionů korun. Další zhruba miliardu korun by do firmy měli vložit její akcionáři.

Článek

Zprávu přinesl server Lidovky.cz. Valná hromada firmy se ve čtvrtek dohodla, že v případě domluvy se státem budou záchranu firmy financovat všichni akcionáři. Zároveň byl schválen finanční model společnosti.

Předseda představenstva a spolumajitel Smartwings Jiří Šimáně přitom v minulých dnech v médiích uvedl, že firma bude potřebovat až dvě miliardy korun. Podle serveru se však nakonec bude ucházet přibližně o 900 milionů, a to formou státní půjčky nebo státní garance za komerční úvěr. Stát by za to měl získat místo v dozorčí radě, případně možnost do budoucna ovlivňovat strategii Smartwings.

Skupina Smartwings, pod kterou patří také České aerolinie, čelí finančním problémům kvůli propadu zájmu o cestování v důsledku koronavirové krize. Smartwings patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe.

Reklama

Doporučované