Hlavní obsah

Smazané fotky i to, kde jste byli před rokem. Co všechno umí forenzní laboratoř vyčíst z vašeho mobilu

Zachrání i smazaná data a ztracené kontakty. Jak vypadá forenzní laboratoř pro mobilní telefony?Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Možná jste si mysleli, že ze starého nebo rozbitého telefonu už svoje data a kontakty nikdy nezískáte zpět. To je ale omyl. V Česku existuje firma, která umí třeba i smazaná data z takového přístroje vytáhnout. A svůj software prodává policiím a vyšetřovatelům z celého světa.

Článek

Forenzní laboratoř se nachází přímo v sídle firmy Compelson v pražské Libni. Nepotřebuje velké prostory, to nejdůležitější je výkonný mikroskop a pájecí stanice, popsal v magazínu Byznys Lab forenzní expert na mobilní telefony Jakub Kříž.

Lidé ve svých telefonech nechávají digitální stopy. Třeba smazané zprávy a e-maily, konverzace v aplikacích i na sociálních sítích, fotky, videa nebo místa pohybu. Software, který vytváří vývojáři z Compelsonu, tohle všechno umí dostat ven. A to i z nefunkčních, starých nebo rozbitých přístrojů.

V jednodušších případech stačí připojit telefon speciálním kabelem k počítači, v tom složitějším musí do laboratoře. Třeba když z přístroje potřebují důkazy a informace soudní znalci, vysvětlil manažer marketingu Compelsonu Tomáš Vrbka.

Firma patří v oboru vyšetřování mobilních telefonů k nejlepším na světě a její šéf a zakladatel Dušan Kožušník ke světovým kapacitám v oboru.

Compelson svůj software prodává do 160 zemí světa a mezi zákazníky má prestižní instituce jako Interpol nebo Scotland Yard, dodává i Policii ČR. Právě o „vyšetřovací” verzi jejich produktu vzrostl zájem v souvislosti se sílícím mezinárodním terorismem.

Reklama

Doporučované