Hlavní obsah

Směnárníci přepisují bílé koně ze Slovenska na Ukrajinu. Vše je dokonale kryto

Po stopách majitelů pražských směnáren, 3. díl: Kdo za tím stojí? Zjistěte to dnes s námi, podívejte se na video.Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Závěrečný díl investigativní minisérie, která rozkrývá, jak funguje byznys se směnárnami na těch nejlukrativnějších místech v centru Prahy.

Článek

Dva roky jsme vám ukazovali, co se stane, když si v jedné z podvodných směnáren někdo chce směnit eura za české koruny. Mohli jste vidět nespočet případů, ve kterých seděl za pultem směnárny člověk, jenž transakci provedl. Mnohdy šlo o mladé brigádníky. Ale ti mají své šéfy. A směnárny někdo vlastní.

Papírové majitele jsme objevili na Slovensku.

Po odvysílání našich reportáží se ovšem věci daly do pohybu. Směnárny stáhly své kurzovní lístky, které byly v rozporu se zákonem, a také byl na soud doručen dokument o tom, že majitel Exclusive Change Juraj Garaj se rozhodl celou svou společnost převést na nového majitele.

Tím má být jistý Ivan Bodak, který bydlí v Kyjevě na Ukrajině.

Následně se Bodak stal majitelem i druhé společnosti – Chivas Invest. Obě dvě shodou okolností dostaly od České národní banky půlmilionové pokuty.

Dalším člověkem, který úplně nově vlastní směnárny v Praze, je Mykola Bondar. Na něj byla přepsána společnost PEMEX Change. A to tak, že bývalou majitelku Terezu Přibylovou při změně pozice zastoupil v plné moci právě Mykola Bondar, neboli – jako její zástupce – vlastně přepsal společnost sám na sebe.

Mykolu Bondara se nám podařilo dohledat. Byl doma. Na Ukrajině. Po telefonu nám sdělil, že vůbec neví o tom, že by měl vlastnit nějakou společnost. Tento ukrajinský dělník podle svých slov prý ani nemá peníze na to, aby vycestoval do Prahy.

Ovšem podle dokladů teď tento Mykola Bondar vlastní směnárny, kterým byla od ČNB uložena pokuta ve výši 350 tisíc korun.

Pikantní je, že oba noví majitelé z Ukrajiny – Bodak a Bondar – už nevlastní žádné pobočky. Vlastní pouze pokutované společnosti, které již směnárny neprovozují. Ty totiž nyní provozuje Juraj Paľaga, náš známý z první reportáže této minisérie.

Informace o majitelích na Slovensku a Ukrajině lze dohledat z veřejně dostupných zdrojů. Pokud jsou opravdu bílými koňmi, pak se za ně skuteční majitelé pouze schovávají a chtějí, abychom ukazovali hlavně je.

Kdo ovšem stojí o patro výš na této pomyslné pyramidě?

Za HR manažerku těchto směnáren se sama označuje jistá Romana Chmelařová. Ta je jakýmsi spojením mezi pracovníky jednotlivých směnáren a vyššími manažery.

Ti jsou o další patro výš a jedním z nich je nám už známý Vlastimil Machyniak. Ten byl dřív odpovědným vedoucím několika směnáren. Když jsme s ním chtěli na Slovensku mluvit, zabouchl před námi dveře se slovy „Odejdi odsud”.

Nad Machyniakem je ale někdo další. Z údajů, které se nám podařilo získat, by na vrcholku této pomyslné pyramidy mohl být Jan Dočekal.

Proč právě Dočekal?

Sám vlastní síť směnáren pod společnostmi Commodimex a dříve GMO. Obě také pokutované ČNB ve výši 400 tisíc Kč.

Kurzovní lístky, za které byly společnosti Commodimex a GMO pokutovány, a lístky „Paľagových“ směnáren jsou identické.

V minulosti vlastnil směnárnu na pobočce, kde ji nyní vlastní Paľaga, momentálně už ale v Praze směnárny nemá.

S Richardem Stanem zakládal společnost, ve které Stana při založení zastupoval v plné moci Machyniak. Stana označil Paľaga jako zprostředkovatele přepisu společnosti na něj.

V interních dokumentech směnáren je zapsán jako „vedení“.

Bezpečnostní firma, která ve směnárnách vyzvedává klíče, má Jana Dočekala uvedeného jako kontakt.

Pokud vám to připadá zamotané, pak to plní svůj účel. Najít skutečné majitele a ve vzabách se vyznat nemá být jednoduché. Může vám ale pomoci následující infografika:

Zda je nad Bc. Janem Dočekalem ještě někdo další, to už prokazatelně zjistit nelze. V celé věci totiž hrají důležitou roli takzvané kmenové listy.

Z veřejně dostupných zdrojů tak nemůžeme zjistit, kdo je skutečným držitelem kmenových listů. Jejich vlastník by se nám musel sám dobrovolně prokázat. Naše pyramida tak končí Janem Dočekalem. Na naše telefonáty ale nereagoval.

Po zveřejnění reportáží se nám ozvalo mnoho lidí, kteří měli s těmito pobočkami v centru Prahy vlastní zkušenost. Zde jsou jejich anonymizované výpovědi. Redakce jejich skutečnou totožnost zná.

Podívejte se na rozhovor s viceguvernérem ČNB Tomášem Nidetzkým a jeho reakci na naše reportáže.Video: Seznam Zprávy

Pár hodin po odvysílání poslední reportáže začaly jednotlivé směnárny mazat ze svých dveří a výloh jména možných bílých koní, které jsme v předchozích dílech odhalili.

Ani Juraj Pal'aga ze slovenského Haliče, ani Mykola Bondar z Ukrajiny nevěděli, že v Praze nějaké směnárny vlastní. Pal'aga už není napsaný jako odpovědný vedoucí ve směnárnách společnosti Changer s.r.o. Místo něj je na dveřích neznámé jméno Pavel Veselý.

Máte informace k tomuto případu? Ozvěte se nám na e-mail podvodnesmenarny@seznam.cz.

Reklama

Doporučované