Hlavní obsah

Směnárník sebral klientovi účtenku, aby se vyhnul vrácení peněz. Máme důkaz

Honest Guide: Podívejte se na ty nejbizarnější případy, kdy směnárníci nedodržují zákon a nevracejí zákazníkům peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákon, podle kterého má zákazník právo do tří hodin od směny transakci zrušit, je v platnosti osm měsíců. Absolutní většiny směnárníků se nedotkl, ale to proto, že to ani nebylo jeho smyslem. Zákon je mířen primárně na síť toxických směnáren v centru Prahy. Ty se ale novým zákonem neřídí a porušují ho, peníze odmítají vracet. Natočili jsme to.

Článek

Stali jsme se svědky mnoha situací, kdy se lidé domáhali svého práva na zrušení transakce do tří hodin, směnárník je však ignoroval a dělal, že klienty stojící před sebou nevidí. Peníze vrátil až poté, co jsme se objevili my s kamerou.

V dalším případě pak došlo k zcela absurdní situaci, kdy směnárník zákazníkovi sebral účtenku. Kdyby chtěl postižený zavolat policii, nedokázala by mu pomoci, protože provedenou transakci mohl jen těžko prokázat.

Kdo tyto směnárny vlastní a jak je možné, že jim to prochází, jsme řešili v naší investigativní třídílné sérii. Odkazy na první dva díly naleznete níže.

Pobočky této sítě směnáren najdete po celém centru Prahy. Vyznačují se například tím, že za 1 euro dávají 16 korun. A – dle našich zjištění z odkazovaných reportáží – pak také tím, že se skuteční vlastníci schovávají za bílé koně a kmenové listy.

Jedna směnárna vybočuje z centra Prahy, nachází se na Andělu. Právě odtud odjíždějí turistické autobusy do Českého Krumlova.

Když jedna ze zaměstnankyň směnárny spatřila naši kameru, vyšla ze své budky a agresivně se do nás pustila. Jak to dopadlo, se dozvíte ve videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované