Hlavní obsah

Šmicerův vzkaz Poborskému: Karle, neboj, já s tebou po volbách počítám

Foto: Profimedia.cz

Vladimír Šmicer (vlevo) na snímku z roku 2011 se svým možným budoucím protikandidátem Karlem Poborským. Uprostřed mezi nimi stojí na fotografii přední český fyzioterapeut Pavel Kolář.

Reklama

Myslí to vážně. Fotbal Vladimíru Šmicerovi mnohé dal a on by mu to rád vrátil. Po Berbrově pádu se opřel do projektu Fotbalové evoluce. Oslovuje lidi na okresech, ale třeba debatu s Jaroslavem Tvrdíkem si schovává až na později.

Článek

Blýskavých trofejí posbíral jako málokdo. A mohl by v klidu sedět doma za pecí. Ostatně v téhle zimě se to tak trochu nabízí. Místo toho se Vladimír Šmicer pustil do projektu, kterým by rád ozdravil český fotbal.

A proto teď s kolegy a kamarády z fotbalového i uměleckého prostředí natočil několik klipů, kterými uskupení Fotbalová evoluce, jemuž k jeho nelibosti mnozí ne zcela přesně říkají Fotbalová revoluce, vysvětluje, co je zač, a hlavně o co mu především jde.

A to, vymezit se vůči parazitům a začít fotbal budovat na čistších základech v duchu fair play. Klíčem k tomu, jak změny realizovat, je přeobsadit mnohé pozice na fotbalových okresech a následně i ve strahovské centrále Fotbalové asociace ČR.

Jak se situace vyvíjí? Teď máme pomalu za sebou první únorovou dekádu, původně plánované regionální volby se kvůli covidu-19 stále odkládají. A tak se zeptám: Dokážete si stále představit, že byste český fotbal vedl, ať už z pozice předsedy, nebo českého místopředsedy?

Co se týče těch voleb na okresech… To odkládání není nic příjemného. Byli bychom rádi, kdyby transparentní volby mohly proběhnout co nejdříve. A snažíme se hledat cesty a možnost, jak to uskutečnit. Fotbalová asociace tomu bohužel nakloněná není. Když přijde změna na okresech, potažmo krajích, tak se kandidatuře vyhýbat nebudeme, chtěli bychom změnu prosadit na všech úrovních.

Až volby ukážou, jestli fotbal ty změny opravdu chce…

Já doufám, že ano. Na okresech se objevuje spousta zapálených lidí, komunikujeme spolu, věřím tomu, že chtějí dělat lepší fotbal než dosud, nejen z hlediska morálky. Kdyby mě hnutí zvolilo, rád bych ve vedení pracoval s lidmi, kteří mají jiné myšlení, než převažovalo doposud. Chtěl bych, abychom nemuseli dbát na nějaké politické boje, ale na fotbal. A mně přijde, že třeba teď na Strahově už skoro nedělají fotbal, ale jenom politiku. Ne všichni, samozřejmě. Ale FAČR má být servisní organizací pro okresy a kluby. A já odtamtud cítím jenom boj o moc, o rozhodčí… Přitom ligu už si řídí profesionální fotbal, to by neměla být starost asociace, ta by hlavně měla vytvářet podmínky pro mládež.

Foto: ČTK

Vladimír Šmicer spolu s Milanem Barošem pózují u trofeje pro vítěze Ligy mistrů. S Liverpoolem ji získali v roce 2005.

Mládež se skloňuje ve všech pádech před každými fotbalovými volbami. Ale pak se k těm heslům po čtyřletém funkčním období zase jen všichni vrátí.

Člověk objíždí okresy a vidí, jak málo je třeba na řadě míst umělek (hřišť s umělým povrchem). Kolikrát je k dispozici jediná pro celý okres. Zanedbaná infrastruktura tréninkových ploch je podle mě obecně největší problém našeho fotbalu. Potom nemůžeme vychovávat potřebné množství talentů, to se ve fotbale ohromně odráží. Žádný český klub nemá tréninkové centrum na úrovni průměrného klubu z Německa, Anglie, Francie.

Dejme tomu Sparta má na Strahově slušné zázemí, fajn. Ale třeba Slavia by měla mít někde v okolí Prahy minimálně deset hřišť, z toho alespoň pět travnatých, umělku krytou i normální, zázemí pro celou mládež. To je můj sen, budovat v Česku něco takového. To samé v Ostravě, Olomouci, v Brně. A na spoustě dalších míst. To je ten základ, od kterého se fotbal může někam odrazit.

Dobře. Ale teď před volbami asi nějakou tu politickou podporu, potřebnou ke zvolení a k realizaci všech těch plánů, vyjednat budete muset. Vedli jste už nějaké rozhovory například se Spartou či Slavií?

Ne. Nic takového zatím neprobíhá, koncentrujeme se na okresy a kraje. A když uvidíme, že tam zájem o změnu je, přijde čas na jednání s těmi velkými hráči na klubové úrovni. Určitě si s nimi budeme chtít sednout a probrat to s nimi. Otázka je, jestli oni budou mít zájem probrat to s námi. (úsměv)

V jednom z klipů Fotbalové evoluce si zahrál i Antonín Panenka. Podívejte se na něj.Video: frevoluce

Vy jste vlastně živoucí součást slávistické historie. Opravdu jste o těch věcech dosud nehovořil ani s Jaroslavem Tvrdíkem, šéfem klubu z pražského Edenu?

Zatím ne, ale máme takový náťuk, předběžnou domluvu, že si na to spolu sedneme. Vždyť s kým jiným už bych se já měl bavit, když ne se Slavií! A teď vážně: Já na to jednání, až přijde jeho čas, nepůjdu s tím, abych požádal Slavii o vyjádření podpory Fotbalové evoluci. Já tam půjdu proto, abych se dozvěděl, jakou má pan Tvrdík vizi budoucnosti českého fotbalu. A věřím, že se to protne, že Fotbalovou evoluci, nebo Fevoluci, jak jí říkáme, podpoří všechny kluby. Vždyť to, co chceme, jsou věci dobré pro celý fotbal a jeho rozvoj.

Mnozí o nás mluví jako o naivních revolucionářích, ale my prostě vidíme, že se tu základní věci dělají úplně špatně. A tak nám přijde normální s tím něco udělat. Já nejsem moc diplomat, jsou věci, které jsou u mě jen černé, nebo bílé, nic mezi tím. Jsou aspekty, před kterými už se prostě donekonečna nedají zavírat oči.

Hovoří se o tom, že silným aspirantem na pozici nového předsedy FAČR může být Petr Fousek. S ním už jste hovořil?

S Petrem jsem vedl asi dvouhodinový, velmi příjemný rozhovor, poté co se vrátil ze své práce v zahraničí. Před čtyřmi lety v předsednické volbě nakonec prohrál, takže je opatrný, nechce se úplně vyhraňovat. Poslouchá názory, z naší strany, nevím, z jakých dalších, jestli komunikuje i s druhou stranou nebo s kluby, fakt netuším. Ale popsal bych to tak, že si patrně mapuje situaci. Vycítil jsem z něj každopádně chuť do toho jít a s českým fotbalem něco udělat. Osobně se domnívám, že je to pozitivní typ a člověk, který by tady fotbalu opravdu mohl pomoci. Ale na jakou stranu se přikloní… Jestli k nám, nebo k nějakým klubům, nebo jestli za ním bude Morava…

Tak ideální by bylo, kdyby se na něm shodlo větší množství těch fotbalových segmentů, které vyjmenováváte, ne?

Anebo se na něm shodne lidí víc, je to tak. Já jsem Petru Fouskovi řekl: Ty náš znáš, víš, co jsme za lidi, jaký máme program. A zbytek už je na tobě. Ale jak se tak poslouchám, už sám trochu politikařím a předvídám do budoucna.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavá golfová sestava na snímku z roku 2007. O Pavlu Nedvědovi (vlevo) se dlouhodobě spekuluje, zda převezme vůdčí roli v českém fotbale někdy v budoucnu, až ukončí svou misi v Juventusu Turín. Vladimír Šmicer s Karlem Poborským (ten stojí vpravo) se teď možná v "bratrovražedném" duelu utkají o pozici českého místopředsedy FAČR. Mezi nimi stojí Ivan Hašek, který už asociaci řídil. Ale po dvou letech volil raději návrat k trenérské kariéře.

Přesto se zeptám ještě na jedno jméno. Pokud vím, už jste se nad tématem fotbalové politiky potkal i s Karlem Poborským. A z dobrého důvodu, vypadá to, že by se váš bývalý spoluhráč z národního týmu mohl objevit na kandidátce, již budou sestavovat lidé, kteří Fotbalovou asociaci ČR ovládají dnes. Tak co vy na to?

Ano, i s Karlem už jsme si nad těmi věcmi sedli. Karel je zaměstnanec svazu, to je jasné. Ale také je to můj kamarád, se kterým se samozřejmě známe spoustu let.

No vidíte. A teď to vypadá, že byste na českého místopředsedu možná mohli kandidovat proti sobě.

I tahle zmínka tam padla. Bylo to celé kamarádské, Karlovi jsem řekl, že doufám, že by ten náš případný souboj proběhl ve férovém prostředí, že na sebe přece nebudeme vytahovat žádné blbosti, to by bylo zbytečné.

A co on na to?

Že už moc předbíháme. Každopádně stát se to může, že budeme kandidovat proti sobě. Každopádně Karel chce na svazu působit dál. A je to tak dobře. Pro mě je Karel dobrý, ne všichni na Strahově jsou samozřejmě špatní. Karel fotbalu rozumí a chce mu pomoci, a to je důležité. Však jsem mu taky řekl: Karle, neboj, ať se stane cokoli, já s tebou na Strahově počítám!

Podívejte se, jak klipy Fotbalové evoluce vznikaly, v krátkém "filmu o filmu".Video: frevoluce

Reklama

Doporučované