Hlavní obsah

Smlouva, kterou Matovič nečetl. Slovenský nákup Sputniku už není tajný

Foto: Profimedia.cz

Slovenský expremiér Igor Matovič, nynější vicepremiér a ministr financí.

Reklama

Po dvou měsících utajování na Slovensku zveřejnili smlouvu o nákupu ruské vakcíny Sputnik V proti nemoci covid-19.

Článek

„Přiznám se, nečetl jsem smlouvu,“ prohlásil před dvěma týdny slovenský expremiér Igor Matovič, teď už „pouhý“ ministr financí. „V Rusku mnohem víc záleží na slově a pohledu do očí než na tom, jak právníci napíšou smlouvu,“ dodal šéf hnutí OĽaNO na dvouhodinové tiskové konferenci, ve které obhajoval nákup ruské vakcíny Sputnik V. Látka dosud nezískala kladné stanovisko od Evropské lékové agentury (EMA).

O koupi vakcíny potají rozhodl na konci února Matovič s tehdejším ministrem zdravotnictví Markem Krajčím (také OĽaNO). Smlouvu si teď konečně bude moci přečíst, případně aspoň nejdůležitější výtah z ní v médiích. Nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský (za OĽaNO) totiž rozhodl o odtajnění dokumentu a ten se objevil v centrálním registru ve čtvrtek večer. Ruský prodejce vakcíny v týdnu na Twitteru napsal, že se zveřejněním smlouvy nemá problém.

100 procent cen i bez vakcín

Z dva měsíce utajovaného kontraktu vyplývá, že měli Slováci za dva miliony dávek Sputniku zaplatit více než 16 milionů eur, v přepočtu přes 413 milionů korun.

Deník SME píše, že smlouva, podobně jako maďarská, obsahuje závazek odebrání všech objednaných vakcín, a pokud k tomu nedojde, musí země i tak zaplatit 100 procent dohodnuté sumy. Podle smlouvy také ruský prodejce neručí za škody způsobené vakcínou ani za její účinnost.

Na Slovensko dorazilo na začátku března na 200 tisíc dávek vakcíny, dosud se ale žádná nepoužila. Ruští výrobci si ve středu 600 dávek vakcíny odvezli ze Slovenska pro vlastní kontrolu.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský z OĽaNO.

I když ministr zdravotnictví k rozhodnutí o povolení vakcíny další dokumenty nepotřebuje, Lengvarský vyčkává. Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) totiž po testech vakcíny oznámil, že pro její doporučení nemá dostatek informací a dokumentace a že jednotlivé šarže Sputniku V patrně nejsou stejné.

„Jsem pro evropské řešení. Musím být přesvědčený o tom, že je ta vakcína bezpečná,“ uvedl Lengvarský ke Sputniku. Přesvědčit ho prý mohou slovenští odborníci.

SÚKL zveřejnění smlouvy přivítal a uvedl, že je z ní patrné, že Sputnik V představuje „trademark“, tedy obchodní značku, která spojuje různé vakcíny.

Exministr před dotazy utekl

List SME dál upozorňuje, že smlouvu podepsal ministr Krajčí i navzdory doložce o jejím utajení, pokud se obě strany nedohodnou jinak. To přitom odporuje slovenským zákonům. „Pokud to tak bylo, neměl s jejím podepsáním souhlasit a měl trvat na tom, že minimálně část, ve které jsou všeobecné podmínky dodávky a cena, bude v souladu s legislativou SR, že se smlouvy zveřejňují,“ cituje SME Zuzanu Petkovou z nadace Zastavme korupci.

Porušení utajení smlouvy se podle dokumentu trestá pokutou ve výši milion dolarů, a pokud by porušením utajení vznikla ruské straně škoda, má právo si ji nárokovat v plném rozsahu. Smlouva umožňuje odtajnění v případě, pokud by ji požadovaly společné orgány a soudy na základě zákonů.

Krajčí ve čtvrtek na dotazy novinářů neodpověděl a v parlamentu před reportéry utekl. Exministr a poslanec se odmlčel hned poté, co 12. března podal demisi.

Zveřejnění smlouvy požadovala organizace Transparency International, ale úřady ji zpřístupnit odmítly s odůvodněním, že se tají i smlouvy na jiné vakcíny nakoupené Evropskou unií. Ministr Lengvarský pak vysvětloval, že je smlouva utajená na žádost Rusů.

Matovič se dál angažuje

Když ruská strana před několika týdny požádala o vrácení 200 tisíc vakcín, které na Slovensko dorazily, smlouvu si k prostudování vyžádala prezidentka Zuzana Čaputová. Veřejně pak popřela tvrzení expremiéra Matoviče. Ten totiž po své návštěvě Moskvy (už po konci v čele vlády) uvedl, že slovenský SÚKL porušil smlouvu se Sputnikem, když zadal testování dodané zásilky laboratoři, která není součástí sítě oficiálních laboratoří Evropské unie (OMCL).

Matovič pak oznámil, že testy provede akreditovaná laboratoř v Maďarsku. O jejích postupech ohledně maďarského povolení používání Sputniku přitom podle maďarského levicového deníku Népszava panují pochybnosti. Vědci měli letos v lednu čelit politickému tlaku a na posouzení ruské očkovací látky měli velmi málo času.

Slovenský SÚKL navíc po odtajnění smlouvy uvedl, že kontrakt neobsahuje podmínku, aby byla vakcína testovaná v laboratoři OMCL.

Testy „slovenského“ Sputniku v Maďarsku zatím nejsou hotové. O vakcíně jednal ministr financí Matovič ve čtvrtek s maďarským ministrem zahraničních věcí Péterem Szijjártóem, i když oficiální cíl cesty do Maďarska byl jiný, a sice propojení elektrických soustav.

Vakcína Sputnik nenarazila na problém jen na Slovensku. Aktuálně je předmětem sporu mezi Brazílií a Ruskem. Brazilský lékový regulátor Anvisa týden odmítl zaregistrovat přípravek kvůli údajným výrobním vadám a nedostatku informací. Ve čtvrtek výrobci ruského přípravku oznámili, že zažalují agenturu za šíření pomluv.

Brazilský úřad takové tvrzení odmítl. Tvrdí, že poskytnutá šarže preparátu nesplňovala kritéria k registraci a výrobce neposkytl dostatečné doplňující informace. Hlavní vada šarže spočívala v tom, že přípravky obsahovaly živou verzi adenoviru, který by se v lidském těle mohl dále množit. Podle dokumentů zveřejněných brazilskou agenturou vědci z ústavu epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, jenž vakcínu Sputnik V vyvinul, přiznali, že vakcíny mohou mít vadu.

Reklama

Doporučované