Hlavní obsah
Online

Británie hlásí 50 000 úmrtí s covidem-19. Nejvíce v Evropě

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Británie dnes jako první evropská země zaznamenala počet 50 000 mrtvých s covidem-19, píše agentura AFP. Toto číslo již překonaly USA, Brazílie, Indie a Mexiko. V Itálii počet nemocných s koronavirem od začátku epidemie překročil jeden milion nakažených, informovala agentura Reuters.

- Ruská vakcína proti nemoci covid-19 Sputnik V údajně dosahuje 92procentní účinnosti. Podle agentury Reuters to oznámily ruské úřady, podle nichž se jedná o předběžný výsledek klinického testování přípravku. Zájem o výrobu této vakcíny ve svých farmaceutických podnicích podle ruského ministerstva zdravotnictví projevilo Turecko.

- Evropská komise ve středu představí několik návrhů, díky nimž by měla Evropská unie lépe čelit nákaze covidu-19 a podobným pandemiím. Unijní exekutiva chce mimo jiné posílit roli Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) či Evropské lékové agentury (EMA). EK by také měla podepsat smlouvu na dodávky vakcíny s firmami BioNTech a Pfizer.

- Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se za poslední týden novým koronavirem nakazilo až 3,6 milionu lidí. Za stejnou dobu zemřelo celosvětově 54 tisíc lidí nakažených covidem-19. Celkem se na světě od počátku pandemie nakazilo necelých 50 milionů lidí, počet obětí pak přesáhl hranici 1,2 milionu.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Latinská Amerika až na výjimky eviduje zlepšení v pandemii

    Na americkém kontinentu přibylo v minulém týdnu denně v průměru 150 000 nakažených koronavirem, nejvyšší počty hlásí Spojené státy, naproti tomu Latinská Amerika až na výjimky eviduje zlepšení epidemické situace. Podle agentury Reuters to dnes řekl zástupce šéfa Panamerické organizace Jarbas Barbosa. Podle něj eviduje stálý pokles Střední Amerika a koronavirové křivky zploštily i Chile, Paraguay či Uruguay, zlepšení je znát i v Argentině nebo Brazílii.

  • Exministr zdravotnictví Chile je obviněn kvůli postupu v pandemii

    Před soudem v Chile dnes vypovídal tamní exministr zdravotnictví Jaime Maňalich. Čelí několika obviněním kvůli svému postupu v boji proti epidemii nemoci covid-19. Obžaloba mu za vinu klade mimo jiné neúmyslné zabití, pozdní poskytnutí veřejné péče či falšování statistik. Vyšetřován je kvůli koronavirovým opatřením podle médií také chilský prezident Sebastián Piňera a několik vládních úředníků.

    Exministr zdravotnictví si prý od samého začátku uvědomoval, že půjde o epidemii nebývalých rozměrů. Proto mimo jiné rozšířil počty laboratoří pro testování z jedné na 80 a navýšil zhruba čtyřikrát kapacity intenzivní péče. Chile ze zemí Latinské Americe provedlo nejvíce testů na koronavirus v přepočtu na obyvatele, dvakrát více než například Brazílie.

  • Ve Švédsku kvůli koronaviru zakážou prodej alkoholu po 22:00

    Švédsko od příštího pátku zakáže prodej alkoholu po 22:00. Na tiskové konferenci to dnes oznámil premiér Stefan Löfven, který chce opatřením zbrzdit šíření koronaviru v zemi. Počet infikovaných v posledních dvou týdnech roste. Za uplynulých 24 hodin přibylo dalších více než 4000 případů, informovala agentura AFP.

    Alkohol se nebude smět ve Švédsku po 22:00 prodávat od 20. listopadu do konce února příštího roku. Všechny podniky, které mají k jeho podávání oprávnění, tedy především restaurace, bary a hospody, budou muset zavřít ve 22:30.

  • ECB varovala před přílišným optimismem ohledně vakcíny

    Šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová dnes varovala před nadměrným optimismem ohledně příznivých ekonomických dopadů vakcíny proti covidu-19. Uvedla rovněž, že ECB se při přípravě nového balíku opatření na podporu ekonomiky zaměří na nákupy dluhopisů a levné úvěry pro banky.

    „Ačkoli nejnovější zprávy ohledně vakcíny vypadají povzbudivě, stále můžeme čelit opakujícím se cyklům zrychlování šíření viru a zpřísňování restriktivních opatření, dokud nedosáhneme všeobecné imunity,“ uvedla Lagardeová. „Hospodářské oživení tak nemusí být lineární, ale spíše nestabilní, přerušované a závislé na tempu distribuce vakcíny.“

  • Británie překonala hranici 50 000 úmrtí s covidem, první v Evropě

    Británie dnes jako první evropská země překročila hranici 50 000 mrtvých s covidem-19, píše agentura AFP. Toto číslo již překonaly USA, Brazílie, Indie a Mexiko. V Itálii počet nemocných s koronavirem od začátku epidemie překročil jeden milion, informovala agentura Reuters.

    Britská vláda dnes oznámila 595 úmrtí lidí, kteří měli v předchozích 28 dnech pozitivní test na koronavirus. Jde o nejvyšší denní přírůstek od 12. května, kdy úřady ohlásily 614 mrtvých, a je to také nárůst proti předchozím dnům. V Británii mělo za poslední den pozitivní test na koronavirus 22 950 osob, v úterý to bylo 20 412 lidí.

  • Do Španělska bude pro cesty z rizikových zemí nutný test na covid

    Španělsko bude od 23. listopadu požadovat od lidí cestujících z rizikových zemí negativní test na koronavirus, informují dnes tamní média s odvoláním na ministra zdravotnictví Salvadora Illu. Podle nich se bude „rizikovost“ zemí schengenského prostoru, tedy i ČR, určovat podle „covidových semaforů“ EU, které každý týden aktualizuje Evropské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí.

  • Brazílie obnovila testování čínské vakcíny proti covidu-19

    Brazilská agentura pro kontrolu léčiv a potravin (Anvisa) povolila obnovení testování čínské vakcíny CoronaVac. Její testování nařídila v zemi pozastavit v pondělí kvůli úmrtí jednoho z účastníků této studie, která je ve třetí, tedy poslední fázi. Informují o tom místní média. Podle nich úmrtí nesouviselo s vakcínou; některá média tvrdí, že šlo o sebevraždu.

  • Řecké supermarkety smí v karanténě prodávat jen základní zboží

    Řecko zakázalo supermarketům po dobu trvání celostátní karantény prodávat jiné než základní zboží, nesmí tedy nabízet například knihy, hračky, oblečení či elektroniku. Obchody specializující se na toto zboží totiž musí být podle nařízení vlády nyní zavřené a jejich majitelé si stěžovali na nerovné podmínky na trhu, uvedla místní média.

    Nové opatření týkající se supermarketů vydala řecká vláda s účinností ode dneška a platit bude pod dobu celostátní karantény. Ta začala minulou sobotu a vyhlášena je zatím na tři týdny. Zavřít se musely v Řecku všechny obchody s výjimkou supermarketů, pekařství či lékáren.

  • Rakousko hlásí 7514 nově nakažených

    V Rakousku přibylo za 24 hodin dalších 7514 potvrzených případů nákazy koronavirem. Podle agentury APA je to sice druhý nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie, v dnešní statistice jsou ale zahrnuty i případy z předchozích dní, kdy měl registr nakažených technické problémy.

    Ve čtvrtek v Rakousku zahájí třídenní studii, během které otestují 2500 náhodně vybraných lidí. Cílem je zjistit, jaké je ve skutečnosti procento nakažených v populaci. Testovat se totiž nyní nechávají především lidé s příznaky covidu-19, řada lidí ale nákazu překoná bez symptomů.

  • Ve Švýcarsku přibylo 8270 nakažených

    Ve Švýcarsku za posledních 24 hodin přibylo 8270 potvrzených případů nákazy koronavirem a s covidem-19 zemřelo dalších 86 lidí. Země, která má zhruba 8,5 milionu obyvatel, vede společné statistiky s malým Lichtenštejnskem, v němž žije asi 38 000 lidí. Naprostá většina případů infekce a úmrtí ve statistice připadá na Švýcarsko. Od počátku epidemie se v těchto dvou zemích prokázala nákaza virem SARS-CoV-2 u 243 472 lidí. S covidem-19 zemřelo 2769 infikovaných.

    Ve Švýcarsku dál přibývá lidí, kteří musí kvůli nákaze koronavirem do nemocnice. Nyní je hospitalizováno téměř 10 000 nemocných. Kvůli tlaku na zdravotnický systém se do péče o ně zapojila i švýcarská armáda.

  • Ukrajina vyhlásila víkendovou karanténu

    Vláda se v snaze omezit prudké šíření nákazy rozhodla zříci se „chytrých“ karantén v jednotlivých regionech a zavést nová celostátní omezení. Od 14. listopadu do konce měsíce budou platit pro všechny Ukrajince víkendové karantény. Premiér Denys Šmyhal podle listu Ukrajinska pravda připustil, že nová opatření budou „nepříjemná a bolestná“ hlavně pro podnikatele v gastronomii, zábavě a kultuře, a tak je vláda podpoří, například náhradami části mezd zaměstnanců či pokračováním programu výhodných půjček a refinancování stávajících úvěrů, aby měly fakticky nulový úrok.

    „Jestli nic nepodnikneme, tak už okolo 10. nebo 15. prosince nebude zdravotnický systém schopen přijmout ani jediného pacienta, protože místo v nemocnicích nebude ani na chodbách,“ varoval premiér na jednání kabinetu.

  • Švýcarsko hlásí 8 tisíc nově nakažených

    Ve Švýcarsku se od počátku epidemie nákaza koronavirem potvrdila u téměř 250 tisíc lidí. Za posledních 24 hodin zaznamenal Spolkový zdravotní úřad (BAG) 8 270 odhalených infekcí.

  • Nemocnice v USA jsou kvůli koronaviru rekordně vytížené

    Iniciativa The COVID Tracking Project, která sčítá údaje z jednotlivých amerických států, ohlásila rekordní vytíženost nemocnic v souvislosti s epidemií. V úterý údajně bylo pacienty s covidem-19 obsazeno 61 964 lůžek. Při předchozích dvou vrcholech epidemie bylo maximum vždy těsně pod 60 tisíc.

    Pod tlakem jsou zejména nemocnice v několika státech na americkém středozápadě, kde jsou v posledních týdnech statistiky v přepočtu na obyvatele nejhorší. V Severní Dakotě, kde žije necelých 800 tisíc lidí, aktuálně každý den přibude na 1300 známých nakažených, místní úřady v úterý ohlásily 30 nových úmrtí spojených s covidem-19.

  • V Íránu za den s koronavirem zemřelo 462 lidí, dosud nejvíce

    Írán v uplynulých 24 hodinách zaznamenal nejvíce úmrtí i nových případů nákazy koronavirem od začátku pandemie. Za poslední den ve zhruba 80milionové zemi zemřelo dalších 462 lidí s nemocí covid-19 a nákaza se nově potvrdila u 11 780 lidí. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

  • Slovenská vláda kvůli koronaviru prodloužila nouzový stav

    Slovenská vláda ve středu kvůli koronavirové krizi prodloužila do 29. prosince nouzový stav, který v zemi platí od začátku října a původně měl skončit v sobotu. V platnosti zůstane zákaz shromažďování více než šesti lidí. Naopak usnesení kabinetu již nepočítá s omezením volného pohybu lidí, které se v současnosti vztahuje na osoby bez negativního výsledku testu na koronavirus. Vyplývá to z prohlášení ministryně spravedlnosti Márie Kolíkové.

  • Rusko: Covidová vakcína Sputnik V dosahuje 92procentní účinnosti

    Ruská vakcína proti nemoci covid-19 Sputnik V dosahuje 92procentní účinnosti. Podle agentury Reuters to oznámily ruské úřady, podle nichž se jedná o předběžný výsledek klinického testování přípravku. Zájem o výrobu této vakcíny ve svých farmaceutických podnicích podle ruského ministerstva zdravotnictví projevilo Turecko.

    Rusko začalo svou koronavirovou vakcínu testovat v srpnu jako první země na světě. Schválení pro pokusné účely následovalo v září, tedy ještě před zahájením rozsáhlých klinických testů.

  • Počty nákaz v USA dál prudce rostou, přibylo přes 1 400 mrtvých

    Počet potvrzených nákaz ve Spojených státech v úterý znovu narostl o nejvyšší číslo od počátku šíření koronaviru. Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) ráno ohlásila 136 325 nových případů, přičemž dosud bylo v jejím přehledu maximem necelých 128 500 z minulé soboty.

    Hlášeno je také přes 1 400 nových úmrtí spojovaných s covidem-19, počet hospitalizovaných s touto nemocí je podle deníku The New York Times na dosud nejvyšší hodnotě.

  • V Rusku za poslední den zemřelo s covidem-19 rekordních 432 lidí

    V Rusku za posledních 24 hodin zemřelo po nákaze koronavirem 432 lidí, což je nejvíce od začátku epidemie v zemi. Nově nakažených přibylo téměř 20 000, uvedla s odvoláním na operativní štáb agentura Interfax. Na Ukrajině přibylo více než 10 600 nově infikovaných.

    Přírůstek nových případů koronaviru činí v Rusku za poslední den 19 851, což je méně než 20 977 případů ohlášených v úterý. Dosavadní denní maximum v počtu zemřelých s covidem-19 činilo 370.

  • NYT: Obavy se nepotvrdily, USA volby uprostřed pandemie zvládly

    Na vyhlášení vítěze amerických prezidentských voleb se letos čekalo déle, než je zvykem, a sčítání hlasů provází soudní tahanice, volební činitelé a další pozorovatelé nicméně soudí, že po technické stránce bylo hlasování zkomplikované pandemií zvládnuto dobře. Obavy z mnohahodinových front u volebních místností či rozsáhlých problémů při zpracovávání hlasů se nepotvrdily, hlásí tento týden deník The New York Times (NYT).

    List NYT ve své reportáži letošní volby označuje za „relativně hladké“, obzvláště ve srovnání s primárkami v některých státech, při nichž lidé čekali u volebních místností až osm hodin. „I přes varování před násilím, hrozbu zahraničních zásahů, bující dezinformace, škrty v poštovní službě, zasévání nedůvěry od prezidenta Trumpa a pandemii, která si vyžádala přemístění tisíců volebních místností, se mašinerie americké demokracie adaptovala a minulý týden odolala,“ hodnotí deník.

  • Moskva: Turecko má zájem o výrobu ruské vakcíny proti covidu-19

    Turecko má zájem vyrábět ruskou vakcínu proti koronaviru Sputnik V ve svých vlastních farmaceutických podnicích. Podle ruského ministerstva zdravotnictví to vyplynulo z telefonického rozhovoru, který vedli ministři zdravotnictví obou zemí.

    „Šéf tureckého ministerstva zdravotnictví vyjádřil zájem zorganizovat výrobu Sputniku V v tureckých farmaceutických zařízeních, až budou provedeny toxikologické testy stanovené místní legislativou,“ uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo zdravotnictví s tím, že ministr Michail Muraško ujistil svůj turecký protějšek o připravenosti tyto testy provést v certifikované laboratoři.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy