Hlavní obsah

Smlouvy na venkovní reklamu netrápí jen Prahu. Brněnští politici byli v hledáčku policie

Smlouva se týká provozování reklam EuroAWK v centru Brna.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dva roky jihomoravští policisté prověřovali případ související s radnicí Brna-střed. Radní v roce 2010 bez výběrového řízení kývli na prodloužení smlouvy se společností EuroAWK na provoz reklamních ploch v centru města. Podle informací Seznamu policie nyní případ odložila.

Článek

Přes dvacet let společnost EuroAWK nabízí v centru Brna reklamu, kterou si inzerenti mohou vystavit na zastávkách MHD nebo svítících panelech. Přijde si díky tomu na miliony ročně.

Firmě, která působí po celé České republice, to umožňuje koncesní smlouva s městskou částí Brno-střed o provozování reklamních zařízení z roku 2010. Radní městské části tehdy bez výběrového řízení kývli na prodloužení stávající smlouvy s EuroAWK o dalších deset let.

Vysloužili si kritiku některých politických oponentů. V roce 2017 padlo i trestní oznámení. „Když jsme nahlíželi do koncesních smluv v jiných městech, měli tam podmínky s firmou vždy nastavené výhodněji,“ uvedl radní Brna-středu z let 2014–18 Svatopluk Bartík (nezávislý za Žít Brno).

Radnice díky koncesní smlouvě poskytla čekárny veřejné dopravy nebo svítící reklamní plochy, takzvané city lighty, firmě EuroAWK. Ta se na oplátku zavázala, že se bude o komerční nosiče starat, stavět nové a odvádět městu různě velké provize z prodeje inzerce.

Městská část v letech 2010 až 2018 inkasovala od společnosti bezmála 11 milionů korun za šest desítek čekáren, sedmdesátku svítících reklamních tabulí a dvou velkoformátových panelů. „Z pohledu městské části je spolupráce dobrá,“ uvedl tajemník radnice Brna-střed Petr Štika.

Společnost EuroAWK se v minulosti například pět let soudila s pražským dopravním podnikem. Ten jí kvůli nevýhodným podmínkám vypověděl smlouvu a s jinou firmou vysoutěžil pronájem reklamních ploch v metru se čtyřnásobně vyšší provizí pro dopravní podnik. Loni dal dopravní firmě za pravdu i Městský soud v Praze.

Podle informací Seznamu jihomoravští kriminalisté dva roky prověřovali, zda brněnští radní neporušili zákon, když neumožnili dalším firmám se o zakázku ucházet a nezveřejnili koncesní řízení na úřední desce. „Kdyby soutěžitel věděl, že se o zakázku hlásí další konkurenti na trhu, s velmi vysokou pravděpodobností zváží výrazně vyšší nabídku,” tvrdil Bartík.

Radnice se k trestnímu oznámení soukromé osoby nepřipojila. „Podle našeho názoru nám nevznikla žádná škoda,“ dodal Štika.

Brno-střed v roce 2010 vedl Libor Šťástka (ODS). Dokument odhlasovali také současná primátorka Markéta Vaňková (ODS) a její náměstek Robert Kerndl. „Jsem přesvědčený, že jsme postupovali správě a nejsem si vědom žádného pochybení,“ vyjádřil se Kerndl.

Teď podle zjištění Seznamu policie případ odložila. „Ano, mohu to potvrdit,“ sdělil Štika.

Podle právníka Petra Leyera z organizace Transparency International je v kauze klíčové, zda se jednalo o koncesi. „V roce 2010 ještě nebylo úplně jasné, co pod koncesi všechno spadá. Když jsem se podrobněji na smlouvu díval, myslím, že by se o koncesi jednat mohlo,” uvedl právník.

Přestože podle závěrů policie radní nejednali mimo zákon, chce se radnice vyhnout jakýmkoli budoucím pochybnostem. Už příští rok vyprší platnost současné smlouvy, nové výběrové řízení bude otevřené pro více zájemců. „Přesný způsob zadání zakázky ještě řešíme,“ sdělil tajemník.

Reklama

Doporučované