Hlavní obsah

Smog dusí Paříž, auta smí podle poznávacích značek vyjet jen v liché nebo sudé dny

 

Reklama

Ve čtvrtek do Paříže nesměla auta se lichým koncovým číslem na SPZ. Naopak hromadná doprava byla zdarma.

Článek

Již bezmála týden Paříž dusí smog. Za poslední desetiletí je znečištění ovzduší nejhorší. Kvůli tomu město zavedlo několik opatření, aby se situace zlepšila.

Omezuje hlavně dopravu. Auta s naftovým motorem jsou totiž hlavní příčinou smogu. Právě nyní v zimě a současně s bezvětřím, které nyní ve městě panuje, míra smogu stoupá. Ke znečištění přispívají i obyvatelé, kteří topí fosilními palivy.

Aby Paříž snížila úroveň smogu, lidé mohou během těchto dní využívat hromadnou dopravu zdarma. Také si od radnice mohou bezplatně půjčit kola a elektromobily.

Pro majitele aut je od úterý zavedena střídavá doprava. To znamená, že řidiči aut s lichým koncovým číslem na poznávací značce mohou jezdit pouze v lichých dnech, a naopak majitelé poznávacích značek se sudým koncovým číslem jezdí v sudých dnech. Spousta lidí toto opatření ale porušuje. Například v úterý, kdy střídavá doprava vstoupila v platnost, pokutu za její porušení dostalo více než 1700 řidičů.

Dalšími opatřeními je dočasné snížení maximální povolené rychlosti a nákladní vozy, které váží přes tři a půl tuny, do města nemohou vjet vůbec.

Momentálně je míra znečištění ovzduší v Paříži na 60 % Pekingu, který je notoricky známý svým smogem a patří mezi nejvíce znečištěná města na světě.

Znečištěné ovzduší registrují všichni. „Připadá mi, že místo jedné cigarety jich kouřím deset,” popsal situaci pařížský řidič rikši. Další uvedli, že se snaží vyhýbat pobytu venku, nebo si stěžovali na škrábání v krku.

Reklama

Doporučované