Hlavní obsah

Smog se přes placentu dostává až k plodu a ovlivňuje vývoj dítěte

Podívejte se na výsledky unikátního výzkumu.Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

Vědci stojící za výzkumem prezentovaným v Paříži věří, že objevili první důkazy o tom, že znečištěný vzduch se dostává plícemi těhotné ženy do její placenty. Ovlivňuje tak průběh těhotenství a vývoj plodu.

Článek

Studii prezentovali britští výzkumníci a lékaři na mezinárodním kongresu Evropské respirační společnosti, který se konal v Paříži. Zkoumání podrobili placenty pěti těhotných žen ve Velké Británii. Zjistili, že chemické částice z atmosféry se do nich skutečně dostaly. Uvedla to televize CNN.

„Tyto částice se nemusí ani nutně dostat do těla plodu, aby na jeho vývoj měly nepříznivý efekt. Stačí, když proniknou do placenty, z té na něj mají přímý vliv,” vysvětluje vedoucí výzkumu doktorka Norrice Liu.

Všech pět těhotných žen žilo v Londýně. Žádná z nich nebyla kuřačka. Během jejich těhotenství se nevyskytly žádné komplikace. Své děti porodily všechny do jedné císařským řezem v plánovaném termínu a každá z žen souhlasila, že jejich placenta bude podrobena výzkumu.

Vliv na buňky imunitního systému

Vědci se zaměřili na zkoumání makrofágů v placentě, tedy jednoho konkrétního typu bílých krvinek zodpovědného ve funkcích imunitního systému za vázání a likvidování škodlivých částic jako bakterií nebo právě uhlíku ze znečištěného vzduchu.

Zhruba dvě procenta všech zkoumaných buněk v mezibuněčném prostoru obklopovala temná hmota, kterou badatelé považují za uhlíkové částečky.

„Již nějakou dobu jsme věděli, že znečištěný vzduch ovlivňuje vývoj plodu i dítěte po jeho narození. Zajímalo nás, jestli se do placenty dostává z plic matky. Do této chvíle o tom existovalo jen velmi málo důkazů,” dodává doktorka Liu.

Její tvrzení potvrdila i prezidentka Evropské respirační společnosti se sídlem ve Švýcarsku, doktorka Mina Gaga. Podle ní tento nový výzkum navrhuje možný mechanismus ovlivnění dítěte smogem v děloze, ve které mělo být teoreticky chráněno.

Doktoři se shodují, environmentální politika se musí i kvůli dětem změnit

Výzkum z Univerzity Queen Mary v Londýně, kde doktorka Liu pracuje jako pediatrička a zdravotnická výzkumnice, je teprve v počátečních fázích, zvýrazňuje již ale podle televize CNN pojítka mezi znečištěním vzduchu novorozeneckou úmrtností, předčasnými porody nebo nízkou váhou dítěte po narození.

Za studii se staví i doktoři z jiných univerzit, jako doktorka Mireille Toledano z Rady předporodní a pediatrické environmentální epidemiologie Královské univerzity, která její výsledky staví do pozice důkazu o vině dopravy v Londýně.

Doktorka Mina Gaga dodává a shoduje se také s ostatními: „Potřebujeme striktnější politiku zaručující čistější vzduch, která by redukovala dopad znečištění na zdraví celosvětově. Již nyní můžeme vidět dopad na nové generace mladých s respiračními zdravotními problémy a jinými.”

Zpráva Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) z prosince 2017 uvádí, že téměř 17 milionů dětí ve věku jednoho roku a méně žije a vyrůstá v oblastech, kde je znečištění vzduchu nejméně šestinásobné oproti povoleným mezinárodním limitům.

Reklama

Doporučované