Hlavní obsah

Smog trápí Londýn. Hodnoty jsou horší než v Pekingu

Smogová situace byla v Londýně horší než v Pekingu

 

Reklama

V Anglii vyhlásili varování před nejvyšším znečištěním ovzduší.

Článek

V Londýně zaznamenali nadměrné množství prachu ve vzduchu. V pondělí naměřená hodnota dosáhla 197 mikrogramů na metr krychlový, zatímco v notoricky kontaminovaném Pekingu byla v ten den o sedm mikrogramů nižší. Hlavní město Anglie tak poprvé od roku 2014, kdy byla zvýšená hladina oxidu dusičitého, zavádí přísnější opatření než Čína.

V některých oblastech jednoho z největších světových obchodních center bylo vyhlášeno varování před nejvyšším znečištěním. Smog navíc neztěžoval podmínky jen v hlavním městě. Akutní hodnoty naměřili například v městských částech Westminster, Kensington a Camden. Ačkoli v tuto chvíli jsou znečišťující látky rozptýleny a počasí se uklidnilo, úřady chtějí situaci řešit.

Problém se spalováním dřeva

Odborníci z King College uvedli, že pondělní znečištění bylo nejhorší od roku 2011. Pravděpodobně ho způsobila kombinace mrazu, bezvětří a spalování dřeva. Podle mluvčího univerzity ho totiž obyvatelé spálili nadměrné množství v důsledku velkých mrazů. V Anglii má navíc sporák na dřevo více než milion domácností a každý rok se instaluje téměř 200 tisíc dalších. Poptávka po kamnech se v posledních pěti letech ztrojnásobila a do ovzduší se tak šíří čím dál větší množství znečištěného vzduchu. Lidé totiž chtějí ušetřit na energiích.

Video: Smog zahalil evropské metropole

Video: Marie Vladyková

Návrhy na změnu

Jelikož v posledních dnech naměřili v několika oblastech Londýna až dvojnásobné hodnoty zákonných limitů emisí, některé školy zakázaly dětem, aby si hrály v parcích. Občanům se doporučuje, aby venku nesportovaly.

Školy budou vyzvány, aby kolem areálů zasadily živé ploty a keře. „Každé dítě v Londýně si zaslouží dýchat čistý vzduch. Je velká ostuda, že více než 360 základních škol porušuje zákonné limity znečištění," řekl Sadiq Khan, starosta hlavního města. „Špinavý vzduch v Londýně představuje zdravotní krizi. Naše děti jsou vůči toxickým účinkům obvzláště zranitelné," dodal.

U škol by navíc mohly vzniknout zóny „bez motoru", které by zabránily úniku škodlivých látek do ovzduší během doby, kdy rodiče čekají na své děti v autech. Ta, která by vzduch zněčišťovala nadměrně, by se nesměla používat vůbec. Jedná se také o přestěhování některých školních hřišť do větší vzdálenosti od komunikací.

Dopady na lidské životy

Znečištěné ovzduší, které způsobují továrny, vozidla a zejména dieselové motory, se pojí v Anglii s úmrtím asi 40 tisíc lidí ročně. Způsobuje totiž problémy jako je onemocnění plic nebo srdce a astma. U dětí pak vede ke kašli, bronchitidě a poškozuje plíce a mozek.

Podívejte se, jak to se smogovou situací vypadá v České republice:

Reklama

Související témata:

Doporučované