Hlavní obsah

Smog z požárů lesů kolem Černobylu zahalil Kyjev

Svět bez obalu: Ukrajinští požárníci bojovali od 3. dubna s požáry, které vypukly v okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl. Do akce se zapojilo okolo 1000 požárníků, přes 100 požárních aut a několik helikoptér.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ukrajinští požárníci bojovali s rozsáhlými požáry, které vypukly v okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl. Po silných deštích to vypadalo, že už se jim oheň podařilo zlikvidovat. Pak na některých místech vzplál znova.

Článek

Lesní požáry vypukly 3. dubna a hasiči s nimi bojovali přes 15 dní. Zasažená oblast je přitom velmi blízko místu, kde se v roce 1986 odehrála jaderná katastrofa. Jak uvádí ve svém vysílání Rádio Svobodná Evropa, důsledkem požárů se zvýšila radiace a také nebezpečí rozptýlení radioaktivních částic kouřem. Odpovědné úřady ale zatím uvádějí, že je mimo tuto oblast radioaktivní úroveň zatím stabilní.

Okolo zavřené jaderné elektrárny byly vytvořeny koridory bránící dalšímu postupu ohně. Některé opuštěné vesnice a mládežnický kemp ze sovětských dob byly zničeny. Oheň se ale nedostal k jaderné elektrárně a ani k známému městu duchů - Pripjati. Devastace zdejší přírody je přesto rozsáhlá.

Kouř z požárů zavál vítr i do hlavního města Ukrajiny Kyjeva. Celé město bylo zahaleno smogem, jak je vidět na záběrech ze 16. dubna. Místní úřady doporučily obyvatelům Kyjeva, aby nechali zavřená okna a nevycházeli ven.

Do hašení požárů se zapojilo více jak 1100 hasičů, přes 100 požárních aut a několik helikoptér. Místní lidé jsou přesvědčeni, že oheň byl založen úmyslně.

„Bylo to žhářství. Jsem si tím 100% jistý. A nemělo by to být označováno za obyčejný lesní požár. Jsou ohně, které ničí přírodu, ale tohle byl terorismus, který zničil několik turistických míst. Památky, které sem přivádějí turisty z celého světa - a už to nemůže být znovu obnoveno,“ říká jeden z místních obyvatel. Policie mezitím zatkla dva lidi a obvinila je ze založení ohně.

Bývalá místní úřednice tvrdí, že je oblast celkově špatně spravována. „To je výsledek 5letého nicnedělání. Neudělala se tu žádná opatření proti požárům. Preventivně se nepokácely žádné stromy ani se nevytvořily ochranné zóny. Jsme svědky situace, kdy dojde k požáru a není možné se do těch oblastí dostat s požární technikou, protože tam nevedou cesty.“

Největší škoda byla ale způsobená přírodě. Ve zdejších lesích se začalo po roce 1986 extrémně dařit divoké zvěři - medvědům, rysům a liškám. Kvůli požárům to už ale neplatí.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované