Hlavní obsah

Smolná zranění, poznání Ruska i hra pod bláznivým trenérem. Vypráví hokejový reprezentant Hanzl

Podívejte se na rozhovor s hokejovým útočníkem Robinem Hanzlem.Video: Adam Sušovský, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Snažil jsem se dát ruku do kupy, dělal jsem pro to všechno. Ale chtělo to ještě chvíli času a pak přijeli naši dva Davidové. Takže už pro mě nebylo místo,“ říká hokejista Robin Hanzl. Kvůli zranění přišel o světový šampionát, v Rusku se mu ale v premiérové sezoně daří. Jaký je život ve městě, kde je jenom velká fabrika a paneláky kolem?

Článek

Má za sebou sezonu, která byla v jeho kariéře zlomová. Ale částečně taky dost smolná. Kvůli různým zraněním přišel o start na obou velkých akcích, i když o něj trenéři jak pro olympiádu, tak pro mistrovství světa moc stáli. „Co na to říct? Mrzí mě to, měl jsem smůlu,“ usmívá se dnes Hanzl.

Na světovém šampionátu živil naději do poslední chvíle, s týmem dokonce do Kodaně odletěl a trenéři se upínali na jeho návrat. Centra jako on potřebovali. Nakonec ale sledoval jen první zápasy z tribuny a po příletu Davida Krejčího s Davidem Pastrňákem už pro něj na soupisce nebylo místo.

„Ale psal jsem si třeba s Andrejem Nestrašilem. Tak nevím, co je horší. Jestli nezasáhnout do turnaje vůbec, nebo z něj kvůli zranění v půlce vypadnout,“ přemýšlí Hanzl.

Právě s Nestrašilem 29letý útočník hrával celý rok v Nižněkamsku, pro oba to byla premiérová sezona v Rusku. A oba obstáli. Zatímco Nestrašil s Neftěchimikem prodloužil smlouvu, Hanzl se rozhodl jít za lepšími podmínkami do Spartaku Moskva. Nabídky na stole byly potvrzením toho, že v Rusku uspěl.

„Já šel do Ruska a vůbec nevěděl, co od hokeje čekat. Myslel jsem, že to bude útočný hokej se spoustou kombinací. A bylo to naopak, protože hodně týmů jen bránilo na modré čáře. Nižněkamsk je industriální město, jako Litvínov. Jen dvakrát větší, čas se tam zastavil asi před třiceti lety. Místo taxíku vás vyzvedávají staré Lady. Pro nás je to úsměvné, pro lidi tam asi moc ne. Ale dalo se to přežít,“ říká Hanzl.

Na celý rozhovor o hokejovém mistrovství světa, životě hokejisty v Rusku nebo bláznivém trenérovi, který zmlátil i vlastního lékaře, se můžete podívat ve videu.

Hanzl má za sebou v devětadvaceti letech svou první sezonu v zahraničí, předtím strávil šest let v Litvínově, se kterým jako jeden z klíčových hráčů týmu v roce 2015 vyhrál i mistrovský titul.

Video: Zavřeli mi v Detroitu dveře ještě než jsem tam přiletěl. Nová hvězda Sparty upřímně o krutosti NHL

Reklama

Související témata:
Nižněkamsk

Doporučované