Hlavní obsah

Smrad z hory odpadků zamořuje okolí. Likvidují nám prostředí, bouří se Rusové

Svět bez obalu: Na jedné z největších skládek v Rusku je umístěno 33 miliónů kubických metrů odpadu. Zápach a kouř z projíždějících nákladních aut ničí místním obyvatelům život.Video: RFE/RL

 

Reklama

Rostoucí hora odpadků na skládce Severní Samarka v ruské Leningradské oblasti komplikuje život místním obyvatelům. Byla otevřena už před půl stoletím a původně byla určena jen pro stavební odpad. Teď se ale do ní přiváží cokoliv.

Článek

„Za poslední rok se situace radikálně zhoršila,“ stěžuje si jedna z místních obyvatelek Jelena Smirnovová. „Nejprve začala přeplněná skládka vypouštět plyn, který všichni cítíme. Teď –⁠ pokud tomu dobře rozumím –⁠ se těmto místům říká eko-technoparky. Všimli jsme si, že i společnosti, které se zabývají tímto odpadem, mají ve svých názvech eko. Všechny jsou eko. Ale ve skutečnosti se nejedná jen o zhoršení našeho životního prostředí, ale o jeho úplnou likvidaci.“

Skládka patří mezi největší v celé zemi. Obrovská hromada odpadu zabírá plochu 33 hektarů, je více než 50 metrů vysoká a místní obyvatelé jí říkají Drozděnkův štít. To na „počest“ místního guvernéra.

„Pokud ze strany, kde je skládka, fouká vítr, tak se tu prostě nedá dýchat. Je to strašný zápach,“ říká Oleg Jakovlev. „A co tady můžete dělat s dítětem? Napsali jsme různé dopisy. I lidé z města Samarka něco napsali. Shromáždili jsme podpisy. Ale bylo to zcela bez výsledku.“

Na skládce je umístěno 30 milionů kubických metrů odpadu. Zhruba 1 000 tun odpadu sem auta přivážejí každý den. Ruská organizace pro kontrolu životního prostředí –⁠ Rosprirodnadzor –⁠ udělila minulý rok provozovateli skládky pokutu. Zároveň podala soudní žádost, aby se další odpad na přeplněnou skládku přestal dovážet. Soud ale rozhodl, že skládka může být nadále v provozu.

„Jak můžeme mluvit o nějakém právu, když tady dochází i k nelegální činnosti? Dokonce včera jsme toho byli svědky i my. Vyslechli jsme řidiče jednoho popelářského vozu. Řekl nám, že na skládku jezdí soukromá vozidla, a to za peníze. A není to první člověk, který nám něco takového řekl,“ říká další místní obyvatelka Larisa Muchinová.

Oficiální roční příjem ze skládky je více než 5 milionů dolarů. Otázkou ale je, jaký je neoficiální, tedy nelegální příjem. Místní obyvatelé tvrdí, že jsou jejich stížnosti úřady ignorovány. Zorganizovali už řadu protestů i blokád silnice, ale bez výsledku.

„Cynismus a ignorování zájmů lidí, našich práv, samozřejmě vyvolává beznaděj. Veškerou korespondencí, odvoláním, stížnostmi a žádostmi lidé prakticky vyčerpali veškeré své možnosti. Proto začali chodit na silnici a organizovat noční výjezdy, aby zabránili popelářským vozům k příjezdu ke skládce,“ říká Larisa.

V posledních letech se vlna protestů proti tomu, jak se v Rusku zachází s odpadem, rozšířila po celé zemi. Každý rok se zde vytvoří 70 milionů tun odpadu z domácností a jen 5 až 7 procent je následně recyklováno. Zbytek se ukládá na skládky.

„Bohužel mezi našimi národními prioritami není ani zmínka o ekologii. Zdá se, že lidé, kteří určují legislativní i hospodářskou politiku, neuvažují o budoucnosti této země. Nezajímá je, co se tu stane za 10, 15, 20 let. Nedovedou si představit osud svých dětí nebo vnoučat v této zemi. Tak to, bohužel, je,“ povzdechne si nakonec smutně Larisa Muchinová.

Více v úvodním videu z produkce RFE/RL; další reportáže najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované