Hlavní obsah

Smrt europoslance. Policie uzavřela případ Ransdorf

Policie má nový posudek ke smrti europoslance Miloslava Ransdorfa.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Vyšetřovatelé získali klíčový posudek znalce, který řešil, jak loni zemřel europoslanec Miloslav Ransdorf. Rodina se však se závěry nechce spokojit.

Článek

Úmrtí bývalého europoslance Miloslava Ransdorfa nikdo nezavinil. Takový je závěr klíčového znaleckého posudku, který si police nechala při vyšetřování Ransdorfovy smrti zpracovat.

Případ otevřela policie před rokem a půl na podnět politikových nejbližších pozůstalých - manželky a dcery. Ty se na policii obrátily, protože jim okolnosti úmrtí přišly podezřelé. Nespokojily se proto s pouhou oficiálně stanovenou příčinou smrti, podle níž Miloslav Ransdorf zemřel loni na konci ledna v důsledku náhlé mozkové příhody.

Nyní však na základě posudku znalce bude vyšetřování podle informací Seznamu nejspíše brzy uzavřeno.

„Minulý týden jsme si dcera a já přečetly výsledky znaleckého posudku, na který jsme čekaly víc než rok a půl. Ústav soudního lékařství došel k závěru, že manželova smrt nesouvisí s jeho léčbou při pobytu v cele předběžného zadržení ve Švýcarsku,“ sdělila Seznamu vdova Vlasta Ransdorfová.

Její zesnulý manžel byl totiž několik týdnů před úmrtím zadržen ve Švýcarsku. Tam se v jedné z místních bank pokoušel s průkazem europoslance ještě s dalšími muži vyzvednout větší objem peněz.

Později se ukázalo, že Ransdorf a spol. se do Švýcarska vydali ve službách Čecha Vladimíra Huňka, který jim tvrdil, že má v tamní bance neoprávněně zablokované pohádkové dědictví.

Vybavil je dokumenty, které se bankovním úředníkům zdály podezřelé, a tak zavolali policii. Politikova rodina říká, že zmíněné dokumenty v bance vůbec nepředložil a udělal to teprve až při policejním výslechu. Miloslav Ransdorf pak strávil tři dny ve švýcarské vazbě.

A v ní vidí rodina hlavní příčinu Ransdorfova úmrtí. Manželka a dcera mají záznamy z vazby, jež podle nich dokazují, že neměl po zadržení k dispozici všechny své léky. Podle dokumentů prý nedostal třeba inzulin, který musel brát dvakrát denně.

„Manželovi se v noci udělalo zle, protože se mu stresem enormně zvýšil krevní tlak. Třikrát zvonil, ale nikdo nepřišel - ani vazební stráž, ani lékař,“ uvedla politikova manželka Vlasta Ransdorfová.

Dokumenty uvádějí i takové detaily, že švýcarští lékaři naměřili zadrženému europoslanci tlak 168/120 a 172/116.

Rodina chce případ zvrátit

Vdova po Miloslavu Ransdorfovi také zpochybňuje péči, kterou personál věznice jejímu manželovi věnoval.

„Vazební lékař ve výslechu uvedl, že si na manželův případ dobře vzpomíná, protože šel s policií pro manželovy léky do jeho hotelu. Opravdu netuším, kam pan doktor a policisté šli a co kde dělali, protože manžel v žádném hotelu ubytován nebyl, pouze po příjezdu do Curychu zaparkoval svoje auto na parkovišti hotelu Marriott,“ prohlásila Ransdorfová.

Pražská policie posun v případu zatím nechce komentovat. „V tuto chvíli nemám k tomuto případu žádné nové informace,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

I přes závěry policie však pozůstalí říkají, že smrt Ransdorfa byla podezřelá. Tvrdí, že ji mohl zapříčinit také nebývalý tlak, kterému mu byl Ransdorf po svém návratu ze Švýcarska vystaven. Rodina tak připravuje další kroky, jimiž chce ještě případ zvrátit.

„Podle mého názoru byla likvidace manžela jako nepohodlného politika žádoucí, někdo k tomu využil švýcarskou kauzu a mnohým přišla manželova smrt vhod,“ dodala Ransdorfová.

Reklama

Doporučované