Hlavní obsah

Smrt na přání. Před odchodem ze Sněmovny chce profesor Zlatuška otevřít velké téma

Rozhovor s Jiřím Zlatuškou o fungování hnutí ANO, „bláznovi" z Ministerstva vnitra i o eutanazii.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Jiří Zlatuška, jeden z volebních lídrů hnutí ANO z roku 2013, který se letos nedostal na volební kandidátku, přijal Výzvu Jiřího Kubíka. V rozhovoru popsal, jak se cítí v hnutí ANO jako sólista s názorem „proti všem“, proč nezískal podporu na jižní Moravě a proč podle něj potřebujeme zákon o eutanazii.

Článek

„Zákon o eutanazii potřebujeme z hlediska elementárních principů respektování humanity,“ říká poslanec Zlatuška. „Je to něco, co respektuje právo člověka v posledních věcech o sobě rozhodnout, aby nebyl vystaven ponižujícím podmínkám.“

Jiří Zlatuška chce toto výbušné téma otevřít na poslední chvíli – během týdne, kdy se v září sejde Poslanecká sněmovna naposledy před říjnovými volbami. Jde tím proti koaliční dohodě, kdy se v roce 2013 sociální demokracie, hnutí ANO a KDU-ČSL dohodly, že během tohoto volebního období nebudou téma eutanazie otevírat.

Pro Zlatušku, jinak též děkana Fakulty informatiky na Masarykové univerzitě v Brně, bude s největší pravděpodobností zářijová schůze Sněmovny tou poslední. Nedostal se totiž na kandidátní listinu pro říjnové volby: Jihomoravská organizace ANO jej odmítla zařadit, a to přesto, že ve volbách v roce 2013 patřil k takzvaným „klukům z plakátu“, tedy k osobnostem, které měly přilákat pozornost k nově vzniklé straně Andreje Babiše.

„Tehdy řada z těch, kteří dnes rozhodli o tom, že nebudu na kandidátce, v hnutí ani nebyla,“ říká Zlatuška.

Proč nezískal přízeň své krajské organizace? Nepřipadá si v hnutí ANO se svými liberálními názory nepatřičně? A proč mluví o ministru vnitra z ČSSD Milanu Chovancovi jako o „bláznovi, co se fotí s winchestrovkou v kuchyni"?

Na záznam rozhovoru se podívejte ve videu umístěném nahoře v tomto textu.

Reklama

Doporučované