Hlavní obsah

Smrt obchodního partnera Agrofertu. Andrej Babiš zatím mlčí

Případ z nového dílu Zvláštního vyšetřování, který popisuje transakci završenou smrtí obchodního partnera, uvrhl Agrofert do zvláštního mlčení.

Reklama

Článek

Dodávání masa do obchodního řetězce Tesco dělalo před sedmi lety z mělnické firmy U Rytířů bohatou nevěstu. Tržby z Tesca byly přes sto milionů korun ročně. Jakmile ale Rytíře v říjnu 2010 koupil od Milana Sládečka za 45 milionů korun Babišův Agrofert, Tesco maso odebírat přestalo. A Babišovi právníci začali vzápětí tlačit na to, aby Sládeček vrátil třicet milionů z kupní ceny firmy.

Andrej Babiš odmítl reportérům Zvláštního vyšetřování odpovědět: „Jste součástí zkorumpované kampaně."

Případ, který v úterý zveřejnil Seznam v pořadu Zvláštní vyšetřování, měl tragickou dohru: Milan Sládeček se dostal do spirály dluhů, na jeho majetek padla exekuce a on se v prosinci 2016 zastřelil.

Na epizodu z investigativního seriálu Zvláštní vyšetřování se podívejte zde:

Zvláštní vyšetřování: Smrt v přístavuVideo: Seznam Zprávy

Od Babiše už Tesco maso nechtělo

Mluvčí Tesca Václav Koukolíček potvrdil, že firma U Rytířů maso do obchodního řetězce dodávala: „Tento vztah skončil zhruba před šesti lety.“ Že by to souviselo s tím, že firmu U Rytířů začal vlastnit Babišův holding, nepotvrdil. Jako oficiální důvod uvedl, že Tesco začalo odebírat maso výhodně od jiného dodavatele.

Otázek na Agrofert je v případu mělnické firmy víc než dost. Například ta, proč se Agrofert při koupi firmy U Rytířů skrýval za společnost Romneya se sídlem na Kypru. Jednatelkou firmy byla Gabriela Knapová. „Ano, můžu vám potvrdit, že jsem právničkou Agrofertu, ale k tomuto případu se vyjadřovat nebudu. Nemám k tomu oprávnění od klienta,“ uvedla do telefonu Knapová.

Další otázkou je, proč si Agrofert (alias Romneya) neudělal hloubkový audit ještě před prodejem firmy Milana Sládečka, akceptoval kupní cenu 45 milionů korun a následně, poté, co Tesco přestalo odebírat maso, přišel s tím, že cena byla nadhodnocená. To potvrdili jak lidé ze Sládečkovy firmy, tak konzultant Jan Slabý, kterého si Sládeček na prodej firmy najal.

Babiš: Jste součástí zkorumpované kampaně

Majitel Agrofertu a dnešní ministr financí Andrej Babiš odmítl reportérům Zvláštního vyšetřování odpovídat: „Jste součástí zkorumpované kampaně, nebudu se s vámi vůbec bavit.“

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka si dotazy vyžádal e-mailem a ještě dříve, než za ním přijel štáb s kamerou, zaslal odpověď: „Natáčet s vámi k danému tématu nebudeme. Nezlobte se, jsme soukromá obchodní společnost. Chováme se legálně podle zákonů. Procházíme četnými kontrolami finančních úřadů a také nezávislými audity. Naše obchodní vztahy ze zásady nekomentujeme. Mimo jiné nás k tomu zavazují smlouvy.“

Druhá část: Svědci promlouvají

V první části Zvláštního vyšetřování, na které se můžete podívat ve videu umístěném nahoře v tomto textu, promluvila o osudovém obchodu svého otce dcera Tereza Sládečková, podnikatelův advokát Vít Široký a také konzultant Jan Slabý, který Sládečkovi přivedl Agrofert jako kupce. Policejní mluvčí Tomáš Hulan v pořadu promluvil o vyšetřování trestního oznámení na Milana Sládečka.

Dcera zesnulého podnikatele Tereza Sládečková přičítá otcovu smrt jednoznačně obchodu s Andrejem Babišem.

Druhá část pořadu, kterou na Seznamu uvedeme už ve čtvrtek, přinese mimo jiné klíčové svědectví zaměstnankyně z firmy U Rytířů, již koupil Babišův Agrofert.

Reklama

Doporučované