Hlavní obsah

I přes důrazné varování riskovali smrt. Sesuv půdy zabil tři lidi

Sesuv půdy na pláži Grandview Surf Beach.Video: Petr Juna, Reuters

 

Reklama

Záchranáři pátrají po dalších lidech, kteří by mohli zůstat pod sesuvem půdy na kalifornské pláži. Tuny písku spadly v noci na sobotu. O život přišli tři lidé.

Článek

Tři lidské životy si vyžádal v pátek místního času sesuv útesu na oblíbenou pláž u kalifornského San Diega. Tuny pískovce se zřítily na prostor plný lidí, na místě zahynula jedna žena a dva další lidé podlehli později zraněním v nemocnici. Hospitalizován musel být další zraněný, jeden člověk s lehčími zraněními byl ošetřen na místě, oznámilo v prohlášení vedení města.

Navzdory varování úřadů si lidé na pláži běžně rozkládají lehátka a deky přímo pod přírodní stěnou. Ta však čas od času nezvládne vlastní váhu a sesune se, přičemž zavalí vše, co jí stojí v cestě. „V létě si lidé dávají židličky i všechny své věci přímo pod útesy, nebo je dokonce o ně opírají. Nedochází jim při tom, že ta masa může sklouznout, což také někdy dělá,“ uvedl pro Reuters obyvatel města Scott Larkin.

Zhruba devět metrů dlouhý kus útesu se zřítil na pláž Grandview u města Encinitas severně od San Diega, oblíbenou především surfaři. Televize KNSD přinesla z helikoptéry záběry na plážová lehátka, ručníky, surfová prkna a hračky rozmetané po písku.

Nezasažení rekreanti a plavčíci z blízké pozorovací plošiny se pustili do prohrabování velké kupy pískovce ve snaze vyprostit zpod ní oběti.

„Viděl jsem plavčíky a dobrovolníky horečně vyprošťovat lidi,“ řekl listu Sand Diego Union-Tribune Jim Pepperdine, který žije blízko místa neštěstí. Řekl, že viděl lidi, jak se snaží oživovat ženu, pak bylo její tělo přikryto.

Jména ani věk obětí a zraněných nebyly zatím zveřejněny. Podle úřadů citovaných agenturou AP šlo ale ve všech případech o dospělé. Na místo neštěstí byli přivezeni speciálně vycvičení psi. Do pozdních pátečních hodin (místního času) ale nebyly objeveny žádné další oběti.

Pláž je dostupná po dřevěných schodech z parkoviště nad útesem. Domům stojícím na jeho vrcholu nehrozí žádné nebezpečí, řekl šéf požárního sboru města Encinitas Mike Stein.

Reklama

Související témata:

Doporučované