Hlavní obsah

Smrt sestry během epidemie: Vojtěch by měl svá slova dokázat, říká lékař

Reportáž pořadu Detail TV SeznamVideo: Pavel Cyprich

 

Reklama

Stačí jedna věta k tomu, aby mohl mít člověk podíl na smrti? Policie se zabývá trestním oznámením na ministra Adama Vojtěcha a tehdejšího náměstka Romana Prymulu kvůli okolnostem úmrtí zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice.

Článek

„Můžete člověka zabít, že mu vrazíte do srdce nůž… ale vy ho můžete zabít i tak, že mu do toho srdce vrazíte i zlým slovem. O tom v medicíně nikdo nepochybuje,“ říká lékař Jan Hnízdil, který se psychosomatickými projevy zdraví zabývá už léta.

Reaguje tak na případ zdravotní sestry z Thomayerovy nemocnice, která zemřela na konci března. I když se Věra H. nakazila covidem-19, zemřela nakonec na infarkt.

Podle Jana Hnízdila k němu výrazně mohla přispět právě slova ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

Ten totiž v březnu na tiskové konferenci prohlásil, že „virus do nemocnice zavlekl sám personál“, který ho tam navíc dál roznášel, i když měl dost ochranných pomůcek.

Podle sestry to ale nebyla pravda. Zdravotníci dodržovali všechny bezpečnostní postupy a ochranného materiálu bylo málo. Ona sama se navíc nakazila od pacienta.

Pod tíhou médií

Právě proto ji ministrova slova, která spustila mediální lavinu, mrzela. „Prostě plakala do telefonu, že snad podá výpověď a nebude chtít už nikdy tady pracovat. Že to je hrozná špína, co je na ní házena,“ uvedla už v dubnu pro Novinky.cz Martina Vašáková, šéfka plicní kliniky v Thomayerově nemocnici.

Ministr Adam Vojtěch, ani jeho tehdejší náměstek Roman Prymula víc tehdy záležitost nekomentovali, ani veřejně nedodali žádné důkazy pro svá tvrzení.

Právě proto podal Jan Hnízdil už v květnu trestní oznámení.

„Já jsem teď čekal, jestli nějaká instituce se těch zdravotníků zastane… asociace sester, lékařská komora, odbory. Nebo jestli se pan ministr s náměstkem neomluví,“ řekl pro Televizi Seznam.

Podle něj tak vyvolali tlak na sestru, která celou situaci brala odpovědně, vážně i osobně. Podle přednostky kliniky se kompletně izolovala od zbytku rodiny. Nákup jí nosila sousedka.

„V medicíně nikdo nepochybuje, že navozením akutního stresu u citlivého člověka můžete způsobit těžkou újmu na zdraví nebo dokonce smrt,“ dodal lékař.

Podobný názor zastává taky někdejší nadřízená Věry H. „Myslím si, že je potřeba zdůraznit, že ona jakoby de facto v důsledku toho stresu z negativního mediálního ohlasu zemřela,“ uvedla šéfka tamní plicní kliniky.

Jak to bylo doopravdy

Jaká byla tehdy skutečnost, teď musí prověřit policie. Ta by měla určit minimálně to, jestli mohla slova ministra a jeho náměstka opravdu škodit tak zásadním způsobem, aby připravila sestru o život.

„Jestliže vznesu obvinění, jako bylo vzneseno, tedy že zdravotnický personál zavlekl infekci do nemocnice, a to je velmi vážné obvinění, tak ho musím dokázat,“ dodává k tomu Hnízdil.

Případ šetří kriminální policie z Prahy 4. To právě na základě trestního oznámení Jana Hnízdila. Pokud případ například odloží, musí svůj postup zdůvodnit. Dohlíží na něj státní zastupitelství pro Prahu 4.

Co si o vyšetřování myslí sami aktéři trestního oznámení a jak svá slova zpětně hodnotí, není známo. Oba se s Televizí Seznam odmítli bavit - i když nejdřív oba rozhovor slíbili.

Podle právníka Ondřeje Dostála, který kvůli špatně vyhlášenému nouzovému stavu už jednou vládu a Ministerstvo zdravotnictví nachytal na krizovém zákonu, považuje diskuzi nad případem za důležitou. Jestli na základě vyšetřování bude ale ministr nebo jeho někdejší náměstek nějak obviněn, už tak jasně nevidí.

„Věc, která bude muset být zkoumána, je, do jaké míry jednal pan ministr nebo další vyjadřující se protiprávně. A také zda jednali úmyslně,“ uvedl pro Televizi Seznam advokát.

Případ by tak mohl podle něj skončit třeba finančním vyrovnáním nebo omluvou vůči rodině zdravotní sestry. Ta už před časem uvedla, že by ráda, aby bylo její jméno „očištěno“.

Reklama

Doporučované