Hlavní obsah

Smrt Sylvie Likensové. Případ, který otřásl americkou společností, zachycuje film týdne

Filmová pozvánka k večernímu programu Seznam TV: snímek Americký zločin o lidské krutosti, sadismu, strachu a silné traumatizaci s Ellen Page a Catherine Keener v hlavních rolích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Drama Americký zločin vypráví o otřesném týrání dětí a připomíná soudní proces s Gertrudou Baniszewskou. Snímek uvede Televize Seznam v pátek 11. ledna od 21:00.

Článek

Rodiče Sylvie a Jenny Likensových potřebují, aby jejich dcery na čas někdo pohlídal. Pracují u kolotočů a nechtějí, aby dívky zanedbávaly své povinnosti. Nakonec se rozhodnou svěřit obě sestry do péče takřka neznámé Gertrudě výměnou za 20 dolarů týdně. Gertruda Baniszewski je ale osamělá a vyčerpaná matka šesti dětí, která trpí finanční nouzí a živí se žehlením. Když se opozdí první týdenní výplata za hlídání Sylvie a Jenny, rozhodne se frustrovaná žena obě dívky fyzicky potrestat.

Tak začíná mrazivý snímek o lidské krutosti, sadismu, strachu a silné traumatizaci s Ellen Page a Catherine Keener v hlavních rolích.

Proč došlo v roce 1965 k vraždě a co se stalo s obviněnými? Jaké okolnosti v té době mohly hrát roli? Pojďme se podívat za kulisy tragického příběhu, který se začal psát 26. října 1965, kdy policie ve sklepě domu ve městě Indianapolis nalezla mrtvé tělo šestnáctileté dívky Sylvie Likensové.

Týrání a zanedbávání dětí v USA

Až do konce 18. století byly děti považovány za majetek svých otců. Na počátku 70. let 19. století však upoutal pozornost veřejnosti případ osmileté holčičky Mary Ellen Wilson, kterou její pěstouni zavírali do skříně a bili bičem. Protože v té době ještě neexistoval zákon o ochraně před zneužíváním dětí, právníkem Mary Ellen se stala Americká společnost pro prevenci krutého zacházení se zvířaty.

Do roku 1920 začala veřejnost postupně vnímat období adolescence jako samostatnou fázi vývoje člověka. To napomohlo i snahám řešit problém zneužívání dětí.

V roce 1962 vyšel v časopise článek lékařské asociace, který popsal fyzické a duševní symptomy u zneužívaných dětí a týrání diagnostikoval. Americké státy pak nově požadovaly, aby lékaři hlásili všechna podezření ze zneužívání. Teprve v roce 1974 byl schválen první federální zákon o prevenci týrání dětí a jejich léčbě.

Řetězení špatných podmínek

Skutečná Gertruda Nadine Baniszewski byla sama několikrát silně traumatizovaná. V deseti letech viděla, jak její otec náhle zemřel na infarkt. Později se vdala za Johna Stephana Baniszewského, se kterým měla šest dětí. Po rozvodu se sestěhovala s o dvanáct let mladším Denisem Lee Wrightem, který ji zneužíval. A po narození dalšího dítěte opustil.

Gertruda byla obětí agrese, ale zůstala bez pomoci. To jsou okolnosti, které mohou přispět k tomu, že se lidé v rámci obranných mechanismů identifikují s agresorem a ubližují těm, kteří jsou na nich závislí.

Role matky samoživitelky navíc v šedesátých letech nebyla v USA tak častá, jako je dnes. Ještě v padesátých letech byla pro americkou společnost ideálem nukleární rodina s ženou hospodyňkou po boku muže vydělávajícího na dům a auto.

Gertrudiny děti a mlčenliví sousedi

Sylvii Likensovou ve sklepě mučila nejen Gertruda, ale i některé její děti a také pár dalších dětí ze sousedství.

Když se v roce 1965 novinář Bob Hoover zeptal patnáctiletého Richarda Hobbse, proč Sylvii ubližoval, chlapec odpověděl: „Hlavně proto, že mi Gertruda řekla, abych to udělal.”

Žádné z dětí nenahlásilo, co vidělo. O hrozném zacházení se Sylvií neinformovali policii ani sousedé, kteří podle dostupných zdrojů viděli, že dívka není v dobrém stavu.

Mrazivý příběh vysílá Televize Seznam v pátek od deváté hodiny večerní.

„Nejodpornější zločin v historii státu Indiana”

Tak případ u soudu komentoval žalobce Leroy New. Gertrudu Beniszewski (37) nakonec soudci uznali vinnou z vraždy prvního stupně a uložili jí doživotní trest vězení. Navzdory veřejnému protestu ale byla v roce 1985 propuštěna. Změnila si jméno na Nadine van Fossan a přestěhovala se do Iowy, kde o pět let později zemřela na rakovinu plic. Za své činy se nikdy neomluvila.

Odsouzena za vraždu druhého stupně byla také její nejstarší dcera Paula (17), která matce „pomáhala” Sylvii ubližovat. Z vězení ji propustili v roce 1974. Změnila si jméno na Paulu Paceovou a dlouho o ní nebylo slyšet. V roce 2012 ale začala na Facebooku kolovat informace o její pravé identitě. Ukázalo se, že Paula Beniszewski pracovala jako asistentka učitele pro studenty se speciálními potřebami. Po odhalení dostala výpověď.

Dalšími odsouzenými byli John Beniszewski, kterému bylo dvanáct let, když Sylvia umřela. I on Sylvii ubližoval. Stal se nejmladším vězněm v Indianě a dostal dva roky vězení. Po propuštění přijal nové příjmení Blake a jako jediný z rodiny Beniszewských o události veřejně promluvil a vyjádřil svou lítost.

Posledními dvěma odsouzenými byli Richard Hobbs (15) a přítel Gertrudiny dcery Stephanie Coy Hubbard (15), obvinění z neúmyslného zabití. Oba dostali dva roky vězení.

Režisér Tommy O’Haver v jednom rozhovoru přiznal, že vždycky chtěl film o tomto případu natočit, ale nebyl si jistý, jestli je na to připravený a měl z toho strach. O tom, jak se mu podařilo ztvárnit citlivé a nepříjemné téma, se můžete přesvědčit v pátek ve 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované