Hlavní obsah

Smrt v Teplicích: Babiš se zastal policistů, Rada Evropy volá po prošetření

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na romských životech záleží, objevilo se už v pondělí na pietní stužce na místě tragédie.

Reklama

aktualizováno •

Tragické úmrtí romského muže v Teplicích dál hýbe společností. Rada Evropy žádá důkladné prošetření, premiér se naopak jednoznačně zastal zasahujících policistů.

Článek

Narůstá mezinárodní tlak na vyšetření sobotního tragického incidentu v Teplicích. Čtyřicátník Stanislav T. umřel krátce poté, co byl policisty zpacifikovaný. Z uniklého amatérského videa přitom vyplývá, že na něm příslušníci několik minut klečeli. Podle serveru Romea.cz mu jeden z nich klečel na krku, s ohledem na nízkou kvalitu videa však zásah není přesně vidět.

Do sporu o adekvátnost zásahu se ve středu vložila mezinárodní organizace Rada Evropy. Žádá důkladné a nezávislé vyšetřování. „Záběry z incidentu jsou alarmující a vyvolávají množství otázek ohledně okolností tragického incidentu,“ stojí v prohlášení.

Během středečního odpoledne se k incidentu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO) prostřednictvím svého účtu na sociální síti Facebook. Jednoznačně se postavil na stranu policistů.

„Pokud někdo ničí auta, je agresivní a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách,“ zveřejnil premiér a poděkoval teplickým policistům.

„Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace,“ doplnil ještě premiérův účet.

Přestože předběžná pitevní zpráva vyloučila, že by měli policisté na úmrtí muže podíl, případ není jednoznačně uzavřený. Podle policejního mluvčího ředitelství Ústeckého kraje Daniela Vitíka odbor vnitřní kontroly stále prověřuje „veškeré okolnosti související s oprávněností služebního zákroku“.

O případ se také zajímá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „V tuto chvíli vyhodnocujeme zajištěné materiály včetně předběžného výsledku soudní pitvy. Poté se rozhodneme, zda zahájíme v této věci nějakou činnost,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Chystá se pietní akce i demonstrace

Zcela opačný pohled na tragický incident, než prezentuje Andrej Babiš, má pořadatel demonstrace proti policejní brutalitě vystupující pod identitou „Autonomní akce“.

„Člověk, který zemřel v Teplicích, je další z dlouhého seznamu osob, na kterých se výrazně policejní brutalita projevila. Vědět to a mlčet znamená tiše to tolerovat,“ stojí v internetovém prohlášení k pozvánce na demonstraci, která má proběhnout ve středu v podvečer na pražském Žižkově.

„Nelze předjímat, jací lidé se zúčastní a kolik jich bude,“ uvedl pořadatel pro Seznam Zprávy, zvaní jsou ale především lidé, kteří chápou, že policejní brutalita není ojedinělá, či například to, že nesmí být pohrdáno životem uživatelů drog jen proto, že „nedokážou na vnucenou mizérii reagovat konstruktivním způsobem“.

Přímo na místě tragického incidentu v Teplicích pak plánuje romská komunita pokojnou pietní akci v sobotu 26. června od 14 hodin. „Touto cestou bych chtěl pozvat všechny Romy,“ řekl pro Seznam Zprávy muzikant vystupující pod jménem Bertík a dodal, že sám považuje policejní zásah za neadekvátní.

Další mezinárodní ohlasy

Zpráva u úmrtí romského muže krátce po policejním zákroku má i další mezinárodní ohlasy. Ve středu se zúčastnil připomínkového pietního protestu za Stanislava T. a další romské oběti před Evropským parlamentem v Bruselu slovenský europoslanec Peter Pollák a německý europoslanec Romeo Franz.

Britské veřejnoprávní médium BBC se tragickému incidentu věnovalo v článku zpracovaném pražským korespondentem, který vedle reakcí romské komunity věnuje pozornost i druhému videu, které zveřejnila policie a na kterém se polonahý muž před zatčením zvedá z chodníku a nekoordinovaně se rozbíhá, aby následně pěstmi několikrát udeřil do zaparkovaného automobilu. Tragického incidentu si všímá i americký portál The Washington Post.

Případu věnuje velkou pozornost i skotská romská charitativní organizace Romano Lav, která je podle vyjádření „šokovaná a znechucená“ policejní brutalitou a žádá nezávislé vyšetřování.

Incidentu si všímá i Zeljko Jovanovic, ředitel romské iniciativy sídlící v Berlíně a zastřešené nadací Open Society, založené finančníkem Georgem Sorosem. „Další Rom zabitý policií jako George Floyd,“ popisuje na svém twitterovém účtu.

Na sobotní úmrtí Stanislava T., romského muže bez domova z Teplic, upozornil v pondělí zpravodajský server Romea. Zveřejnil několikaminutový amatérský záběr ze zatýkání muže, během kterého mu policista několik minut klečel na krku či za krkem (z videa nelze přesně uvést) a zákrok tak nese podobné prvky jako loňské zatýkání Afroameričana George Floyda – spoutaný muž ležel na břiše na zemi a jeden ze zasahujících policistů mu klečel několik minut na krku.

Policie následně během pondělí uvedla, že podle předběžné pitevní zprávy Stanislava T. byla vyloučena souvislost se zákrokem, který předcházel zadržení, s tím, že u muže bylo zjištěno podezření z ovlivnění cizorodou látkou amfetaminové řady a při pitvě byly zjištěny chorobné změny věnčitých tepen srdce.

Reklama

Související témata:

Doporučované