Hlavní obsah

TOP 09 ve volbách propadla, křesla ve Sněmovně jí zachránil až ostrý závěr

Rozhovor reportéra Seznam Zprávy s Miroslavem Kalouskem, šéfem TOP 09. Tehdy byla TOP 09 ještě těsně před dveřmi Sněmovny.

 

Reklama

Poté, co minule TOP 09 získala v předčasných volbách bezmála 12 procent hlasů, je nyní těsně před sečtením většiny hlasů jen málo nad pětiprocentní hranicí.

Článek

Drama až do konce, tak to vypadá ve štábu TOP 09, která počtem hlasů balancuje na pětiprocentní hranici, nutné pro vstup do Poslanecké sněmovny.

„Po čtyřech letech v opozici s jasně vyhraněnými soupeři je to pro TOP 09 obrovský neúspěch,“ řekl v živém vysílání Seznamu šéfkomentátor Jindřich Šídlo. (Živé vysílání naleznete tu.)

V rozhovoru pro Seznam Zprávy o čtvrté hodině odpolední poděkoval Miroslav Kalousek voličům. Řekl, že pořád věří, že velká města, která ještě nejsou sečtena, jeho stranu podrží. Pozastavil se ale nad výsledky ostatních stran. „Byť jsou to zatím předběžné výsledky, začínám mít obavu, že komunisté, SPD a hnutí ANO můžou mít ve Sněmovně více než 100 hlasů. A v takovém případě bych se obával o budoucnost. Ani ne tak jako předseda TOP 09, ale jako otec a dědeček,“ řekl Kalousek.

Čestný předseda strany Karel Schwarzenberg si myslí, že na výsledku voleb je nejhorší příklon k extremistickým stranám. I přes malý zisk hlasů TOP 09 se postavil za předsedu strany Miroslava Kalouska. „Kalousek je výborný stranický šéf. Já do toho nebudu kecat,“ řekl Schwarzenberg. Své faktické předsednictví ve straně vyloučil. Podle něj je ve straně dost mladých schopných lidí.

Vyjádření Karla Schwarzenberga k výsledku voleb.Video: Jakub Říha

Mladá generace bude v Parlamentu zastoupena Dominikem Ferim. Ten se do Sněmovny dostal z posledního místa v Praze. Na Twitteru se radoval, bude z něj nejmladší poslanec v historii. Mimochodem, prvenství dosud držela komunistka Kateřina Konečná, která se poslankyní stala v 21 letech a 5 měsících. U Feriho to je 21 let a 3 měsíce.

Podle Dominika Feriho se na špatném volebním výsledku TOP 09 podepsala negativní kampaň.Video: Jakub Říha

Říjnový průzkum agentury Median předpovídal TOP 09 zisk šesti procent. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek chtěl dosáhnout na dvouciferný výsledek. V Poslanecké sněmovně je TOP 09 od roku 2010.

Reklama

Související témata:

Doporučované